
"Statul sunt eu!", spunea cu aroganţă Ludovic al XIV-lea. În istorie nu a fost singurul orb din orgoliu. Cu un mileniu şi jumătate înaintea lui, Caligula nu afirma, dar considera senatul roman un grajd personal, aşa i-a ajuns calul senator. Exemple, mai puţin celebre, pot continua. Indiscutabil că sunt abuzuri, dar ele nu sunt simple abuzuri. Ele izbucnesc din orbirea pe care o poate da orgoliul puterii, nesocotindu-i pe ceilalţi, orbire care, în mintea lor, a dus la confuzii grave. Practic, se confundă un cadru social, o instituţie cu un om şi invers. Deşi omenirea, cel puţin în zona antic europeană, traşează definitiv distincţia naţională dintre individ şi instituţii, în sensul că ultimele sunt doar cadre formale, derivate din reguli valabile pentru toată lumea, cadre care îi obligă pe toţi cetăţenii să aibă un comportament controlat de legi. Adică atunci când un individ încalcă regulile şi normele sociale, răspunde în faţa legii, oricine ar fi el, chiar dacă ocupă un post de decizie într-o instituţie socială ori de stat. Dar răspunde el, nu instituţia în care lucrează!
Şansele lui Vanghelie de a se aşeza în fotoliul de primar general par a fi comparabile cu cele de a fi ales preşedinte al Academiei Române, dar el se ambiţionează cu cerbicie să candideze, chiar dacă este conştient că unicul său contracandidat din PSD, profesorul doctor Sorin Oprescu, este mai bine plasat în simpatiile bucureştenilor. Paradoxul devine şi mai bizar atunci când până şi partidul său trece peste fapte atât de evidente şi-l desemnează drept aspirant oficial, tocmai când părea a avea şanse mai mari ca niciodată de a câştiga Capitala.
În perioada 24-26 martie, se va desfăşura, la Bucureşti, concursul pentru ocuparea funcţiilor de preşedinţi directori ai caselor judeţene de sănătate. Pentru conducerea instituţiei bihorene s-au înscris două persoane, Simona Ardelean, actuala directoare, şi Octavian Teodorescu, şeful secţiei ATI de la Maternitatea Oradea.
Elevii clasei a IX-a C din cadrul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea au sărbătorit, ieri, "Ziua francofoniei". Într-o atmosferă de o deosebită eleganţă, elevii economişti au intrat în lumea cărţilor scrise în limba franceză, prezentate într-un stand de Biblioteca Judeţeană, dar şi în lumea bucătăriei franţuzeşti.
Ieri, Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" a găzduit un concurs de cultură francofonă cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei. La activitatea organizată de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Oradea au participat elevi de la şase instituţii de învăţământ din Oradea.
La iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU).
Municipalitatea a semnat, ieri, contractul de credit cu Dexia Kommunal Kredit Bank în valoare de 26.350.000 euro, bani destinaţi achiziţionării a 10 tramvaie Siemens. Din partea Dexia a semnat vicepreşedintele Pascal Becker, Primăria fiind reprezentată de primarul interimar Mihai Groza.
O femeie de 35 de ani a murit la o zi după ce a fost bătută cu bestialitate de concubinul său. Acuzatul a fost reţinut şi prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru omor.
Un copil în vârstă de trei ani din localitatea Batăr a fost ucis, miercuri, seara, de bunica sa vitregă. Iuliana Bulea, de 42 de ani, trebuia să aibă grijă de nepotul său, după ce mama acestuia se internase în spital. Miercuri seara, după ce a consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice, femeia a luat un topor şi a lovit mortal copilul, explicându-le anchetatorilor că l-a confundat pe băieţel cu un pitic