Ieri, la Liceul "Don Orione din Oradea, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Sindromului Down. Ediția din acest an a evenimentului a fost cu atât mai emoționantă cu cât a stat sub semnul aniversării celor 25 de ani de existență ai Asociaţiei Down Oradea România (ADOR). Programul a debutat cu defilarea delegațiilor participante, urmată de un cuvânt de bun venit adresat celor prezenți de către Lucia Ciobanu, președinta asociației.

 

 ADOR, la aniversare

"Ne aflăm la cea de-a XI-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down, eveniment care se marchează în fiecare an, pe 21 martie, motto-ul din acest an fiind "Noi și comunitatea”. Avem o foarte mare sărbătoare anul acesta: aniversarea celor 25 de ani de existență ai asociației noastre. E o vârstă frumoasă, care ne onorează și ne bucură în același timp...”, a spus Lucia Ciobanu, ieri, în deschiderea manifestării. Potrivit acesteia, la ora actuală, în evidențele Asociaţiei Down Oradea sunt 79 de copii și tineri, dintre care cel mai mic are 5 luni, iar cel mai în vârstă, 47 de ani. "Manifestarea din acest an este un bun prilej de a ne opri puțin din mers și a face o evaluare despre ce am făcut în acești ani și ce mai putem să facem”, a mai spus președintele ADOR. În continuare, prof. Maria Matei a interpretat două pricesne, după care a fost prezentat un film cu activităţile desfăşurate de către membrii ADOR pe parcursul anului 2015, deviza acestora fiind: "Dați-mi o șansă, pot realiza lucruri minunate”. Programul a continuat cu o demonstrație de gimnastică, făcută de copiii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Cristal”.

 

Concursul "Special Olympics

Peste 100 de copii şi tineri cu probleme intelectuale și de dezvoltare, din Oradea și Bihor, s-au întrecut în cadrul competiţiilor sportive: parcurs aplicativ (sărituri pe două picioare din cerc în cerc, rostogoliri laterale, aruncarea mingii la o ţintă) şi tenis de masă (în fotoliu rulant sau cei cu probleme neuromotorii), iar la final, fiecare participant a primit o medalie și un mic premiu dulce. Programul a fost prezentat de Lakatos Gyongyike, iar coordonatorul evenimentului a fost Paula Gîrba. Printre oaspeții prezenți s-au numărat Arina Moș, directorul Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO), și Miorița Săteanu, președinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Down Oradea România,  în parteneriat cu Liceul "Don Orione” Oradea, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Fundaţia "Special Olympics” România și Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.