Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj. Suprafaţa fondului forestier care intră sub incidenţa activităţii ITRSV Oradea este de 584.380 de hectare de pădure - fie proprietate publică a statului (240.074 hectare) sau a unităţilor administrativ-teritoriale (146.665 hectare), fie proprietate privată a persoanelor juridice şi persoanelor fizice (178.531 hectare) sau a unităţilor administrativ-teritoriale (19.110 hectare).

Din suprafaţa totală a fondului forestier (584.380 hectare), Bihorul are 208.730 de hectare, situându-se pe primul loc dintre judeţele pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea ITRSV Oradea. "Cât priveşte activitatea noastră, înseamnă coordonarea, supravegherea, implementarea şi controlul vizând regimul silvic şi de vânătoare pe întreg arealul fondului forestier din cele patru judeţe - Arad, Bihor, Satu Mare şi Sălaj", a rezumat dl. ing. Dacian Vasile Iova, director coordonator al ITRSV Oradea.
Ca detalii, însă, conform raportului de activitate pe anul precedent, reţinem, de pildă, controalele complexe de fond, indiferent de natura proprietăţii fondului forestier. Astfel, din totalul de 70 de inspecţii, 25 s-au efectuat în Bihor. Rezultatul: s-a constatat tăierea ilegală de arbori însemnând 4.815 metri cubi masă lemnoasă, din care 549 m.c. numai în Bihor, iar din prejudiciul total de 880.932 lei, "partea" Bihorului a fost de 61.275 lei. Dintre contravenţiile încheiate (6 în total), una a fost şi în judeţul nostru, în valoare de 1.000 de lei.
Un alt aspect reliefat de dl Dacian Vasile Iova: controalele efectuate în sectorul de exploatare a masei lemnoase. Cele mai multe controale, din totalul de 62, s-au efectuat în Bihor - 18, încheindu-se doar două contravenţii însumând 400 lei. Tot în fondurile forestiere din Bihor, ITRSV Oradea a efectuat, împreună cu alte instituţii abilitate, verificări privind modul în care se respectă prevederile legale referitoare la circulaţia materialului lemnos şi a produselor accesorii ale fondului forestier: 121 de acţiuni, confiscarea a 528 mc material lemnos, 72 de contravenţii încheiate, 66.460 lei valoarea amenzilor. Totodată, s-a insistat pe inspectarea instalaţiilor de debitat material lemnos şi a depozitelor de cherestea. Din cele 141 de controale, 70 au fost în judeţul nostru, confiscându-se 68 mc de material lemnos, 11 fiind contravenţiile încheiate, iar valoarea amenzilor - 13.240 de lei.
Dincolo de cele menţionate până acum, ITRSV Oradea a aprobat numeroase documente de punere în valoare a masei lemnoase (total 857 de acte, pentru un volum de peste 233.000 mc, din care, doar la Bihor, 228 de documente pentru un volum de aproape 60.000 mc). Se adaugă verificarea lucrărilor de amenajare a pădurilor, acordarea consultanţei de specialitate pentru realizarea lucrărilor de regenerare a pădurii, avizarea lucrărilor de prevenire şi combatere a bolilor şi dăunătorilor pe terenurile forestiere, participarea la aplicarea legilor proprietăţii. Iar pentru acest an, agenda de lucru a specialiştilor ITRSV Oradea este mult mai încărcată, însă asupra acestui subiect vom reveni.