"Maitrey" este una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste care a încântat sufletele multor generaţii de-a lungul timpului. Adaptarea scenică după romanul omonim a lui Mircea Eliade a fost prezentată joi seara la Casa de Cultură a Sindicatelor, de către trupa "Iosif Vulcan" a Teatrului de Stat Oradea, ţinând publicul cu răsuflarea întretăiată timp de două ore.

A cincea premieră a stagiunii
Trupa "Iosif Vulcan" a Teatrului de Stat Oradea a prezentat joi seara "Maitreyi", cea de-a cincea premieră a stagiunii 2007-2008, un spectacol care se desfăşoară cu publicul pe scenă. Dramatizarea romanului, scris de Mircea Eliade, a fost realizată de Chris Simion şi Victoria Balint, iar punerea în scenă a acestei cunoscute poveşti reprezintă o premieră absolută. Regia artistică a spectacolului este semnată de Chris Simion. Decorul poartă semnătura scenografei Oana Cernea, iar coregrafia şi consultanţa artistică aparţin lui Carmen Coţovanu Pesantez. Spectacolul beneficiază de o adaptare muzicală realizată de Richard Balint. Din distribuţie fac parte actorii: Mihaela Gherdan (Maitreyi), Richard Balint (Allan), Petre Ghimbăşan (Narendra Sen), Elvira Platon Rîmbu (Doamna Sen), Şerban Borda (Mantu), Lucia Rogoz (Lilu/Geurtie), Sorin Ionescu (Harold), Ciprian Ciuciu (Lucien), Adela Lazăr (Gargi), Renata Rîmbu (Chabu) şi Alexandru Rois (Un indian).

"Nu încercaţi să înţelegeţi această poveste. Vă propun doar să vă deschideţi sufletul şi să o simţiţi"
Istoria relatată de Mircea Eliade în roman are o componentă autobiografică, legată de perioada petrecută de scriitor în India. Iubirea dintre europeanul Allan şi indiana Maitreyi se insinuează treptat şi dezvăluie expresii inedite ale erosului. De asemenea, ea reuneşte două culturi şi două civilizaţii între care distanţa pare astronomică: cea Occidentală şi cea Orientală, experienţa pe care o trăieşte Allan în India fiind, în mod esenţial, una de cunoaştere. "Maitreyi nu este doar o poveste de dragoste. Este, în primul rând, demonstraţia dură a diferenţelor dintre două civilizaţii, sciziunea dintre două culturi care nu au cum să se întâlnească şi să permită împlinirea unei iubiri. Indiferent de cât de mult doare şi cât de absurdă este această realitate, nu avem dreptul să o judecăm. Dincolo de aparenţă, este întotdeauna ceva profund, autentic, care ne depăşeşte raţiunea. Nu încercaţi să înţelegeţi această poveste. Vă propun doar să vă deschideţi sufletul şi să o simţiţi", este mesajul pe care Chris Simion, regizoarea spectacolului, o transmite publicului.