BUNTEŞTI - apropierea comunei de oraş
Situată în sud-estul judeţului, pe cursul râului Crişul Pietros, comuna Bunteşti, în suprafaţă de 7.386 ha este alcătuită din nouă sate: Bunteşti, Brădet, Dumbrăvani, Ferice, Leleşti, Poienii de Jos, Poienii de Sus, Săud, Stânceşti, şi numără 4.850 de locuitori. Dacă până prin ultimul deceniu al secolului trecut, ocupaţiile tradiţionale în comună au fost cultivarea pământului şi creşterea animalelor, accentuata dezvoltare industrială a zonei, prin apariţia puternicului grup de firme European Drinks, oferă acum, în special generaţiei tinere, posibilitatea unor noi locuri de muncă şi un ridicat standard de viaţă. Faptul este vizibil în prezent mai mult decât oricând, la nivelul fiecărui sat remarcându-se o nouă înfăţişare edilitară şi gospodărească. Este suficient să luăm aminte la aspectul caselor renovate sau nou construite, al rigolelor şi podeţelor betonate, dar şi la noua stare de curăţenie stradală, ai cărei "paznici" din faţa caselor şi de la intersecţia străzilor sunt pubelele şi containerele. Dar schimbările şi înnoirile la nivelul comunei Bunteşti sunt mult mai ample şi profunde, fie la nivelul infrastructurii, fie al instituţiilor care asigură evoluţia socială, culturală şi spirituală a celor nouă sate componente. Or cel care se constituie în garantul procesului evolutiv al comunităţii, în toate planurile şi aspectele esenţiale, este cel ales în funcţia de primar. În anii electorali 1996, 2000 şi 2004, cetăţenii comunei Bunteşti l-au ales în funcţia de primar pe dl SORIN IOAN DEGĂU.
Primarul comunei Bunteşti, dl Sorin Ioan Degău, admite cu totală sinceritate că la momentul depunerii candidaturii sale pentru funcţia de primar ştia exact la ce muncă trudnică se angajează şi intuia în mare măsură dificultăţile ce avea să le întâmpine. Însă argumentele hotărârii sale anulau din start orice temeri şi ezitări. "De la bun început am considerat că pentru a te hotărî să faci un asemenea pas, îţi trebuie o voinţă de fier şi o încredere totală în forţa şi capacitatea ta, pentru că doar astfel vei putea învinge şi-ţi vei îndeplini scopul propus. De altfel, pot să spun că în principalele etape ale vieţii mele, fie că e vorba de liceu, de armată ori de locul de muncă, mi-a plăcut să fiu aproape de oamenii cu care veneam în contact şi cu care lucram, să fiu un lider de opinie şi acţiune. M-a caracterizat această atitudine şi forţă interioară şi atunci când am candidat pentru prima dată la primărie şi, iată, au trecut aproape 12 ani din acel moment, iar asta cred că spune ceva". Sigur că nu e în intenţia acestor rânduri de a face o comparaţie, mai mult sau mai puţin amănunţită, între starea de lucruri din urmă cu circa zece ani şi acum. Pentru că au fost perioade şi bune, şi rele, cu avantaje şi dezavantaje, cu finanţări mai mari ori mai mici, însă, dacă e să tragem linie, vom fi de acord cu opinia primarului Sorin Ioan Degău, cel mai îndreptăţit la o judecată de valoare: "Au avut loc în această perioadă multe şi semnificative schimbări în plan economic şi social în Bunteşti, dar cele mai ample lucrări, şi aş spune cu radicale efecte în viaţa comunităţii noastre, sunt cele în curs de realizare, cele înaintate spre obţinerea finanţării ori cele aflate în fază de proiecte. Realizarea acestora va schimba, în următorii 2-3 ani, faţa comunei în procent de sută la sută, apropiind vizibil comuna de oraş, de aşezările rurale din alte ţări europene. Este ferma mea convingere şi reprezintă tot ceea ce doresc localităţilor comunei noastre".
Comuna începe cu Primăria
În prezent, edificiul Primăriei Bunteşti este o clădire ce respiră un aer proaspăt, ce degajă o plăcută căldură şi asigură o elevată atmosferă de lucru. Dacă a fost folosit, cu ceva ani în urmă, ca magazie de cereale, astăzi, în urma unei reparaţii capitale, corespunde nivelului cerut de instituţia primarului, de organul deliberativ comunal - Consiliul local. Acoperişul s-a făcut de nou, s-au retencuit şi zugrăvit interiorul şi exteriorul, s-au montat termopane şi s-a pus gresie şi faianţă pe culoare şi în grupul sanitar, s-au mobilat birourile, s-a realizat încălzirea centrală, s-a asigurat dotarea ternică, birotica necesară. "Toate lucrările le-am făcut în regie proprie, cu oameni de la noi, care au deprins bine meseria de constructor"- precizează primarul, convins că edificiul primăriei face faţă onorabil oricărei vizite, la orice nivel.
Drumuri modernizate şi pietruite
De la începutul primului mandat, pentru Sorin Ioan Degău problema drumurilor a fost obiectivul nr. 1. O primă lucrare a constat în reparaţia capitală a drumurilor asfaltate care deveniseră de-a dreptul impracticabile, din şi dintre localităţile Bunteşti şi Poienii de Jos, pe circa 8 km, aducându-le la condiţia de azi, adică de drumuri modernizate. O altă asfaltare priveşte DC 139, pe lungimea de 5 km, de la Săud la Fericeni, lucrare în valoare de peste 30 miliarde lei, executată în proporţie de 75 la sută. Asfaltarea a 600 m de drum şi amenajarea de rigole betonate de la primărie în direcţia Leleşti a fost o altă lucrare dorită de cetăţeni. Lucrări de reparaţii asfaltice, pe vreo 5 km, s-au executat şi între localităţile Stânceni şi Brădet. Pietruirile, ca lucrare de consolidare şi întreţinere a celorlalte drumuri comunale, sunt lucrări ce anual afectează căile rutiere comunale de la Dumbrăvani, Stânceşti, Poienii de Sus şi Brădet (Ungureşti). Avem în vedere modernizarea întregii reţele de străzi a comunei. În această săptămână vor începe lucrările la un mare pod peste Crişul Pietros, la Poienii de Sus. Se va scoate la licitaţie proiectarea pentru două punţi pietonale în Bunteşti şi Poienii de Jos.
Alimentarea cu apă
Fiecare din cele nouă sate ale comunei s-a preocupat, cu ani în urmă, de asigurarea alimentării cu apă prin contribuţie proprie. Cu trecerea anilor, s-a dovedit că sistemul nu asigură suficientă apă, fie la vreme de secetă, fie în ierni prea geroase. Din acest motiv, la iniţiativa primăriei şi a Consiliului local, s-a hotărât începerea unui amplu proiect de introducere a apei în toate cele nouă sate. Până la această oră, proiectul este finalizat pentru Bunteşti şi Leleşti, execuţia lucrării fiind stabilită pentru această primăvară. Proiectarea pentru celelalte sate va fi lansată tot acum. Totodată, primarul ne dă amănunte legate de canalizarea comunei, inclusiv a staţiei de epurare, pentru proiectarea căreia au fost prevăzuţi banii în bugetul pentru acest an.
Modernizarea şcolilor
"În fiecare an din cei 12 ai mandatului meu, problemele şcolii au fost mereu prioritare. În derulare avem acum patru proiecte de a căror îndeplinire va fi condiţionată evoluţia fără precedent a învăţământului în comună. La şcoala din Bunteşti am făcut reparaţie capitală, am introdus încălzirea centrală, au fost montate geamuri termopan, a fost schimbat acoperişul. A fost dotat un cabinet de informatică, au fost renovate grupurile sanitare interioare, iar în acest an se va realiza izolaţia termică, va fi recondiţionată faţada şi avem un proiect de amenajare a unui teren de sport model. La celelalte două şcoli cu clasele I-VIII, Stânceşti şi Poienii de Jos, se execută proiectarea pentru modernizare şi extindere, în vederea comasării. O grădiniţă nouă, la centrul de comună se află în faza de proiect. Proiectele sunt aprobate, urmează intrarea în execuţie" - mai spune dl primar.
Şi va fi un nou şi mare cămin cultural
În bugetul acestui an au fost prevăzuţi banii pentru proiectarea unui nou şi impozant cămin cultural în centrul de comună, a cărui funcţionalitate va satisface cele mai variate cerinţe. Construcţia efectivă va începe tot în acest an. La celelalte şase cămine culturale, care au fost în situaţii deplorabile, s-au făcut reparaţii capitale, acestea oferind astăzi condiţii civilizate pentru orice activităţi.
În anul sfinţirii
În comună se află în construcţie trei biserici ortodoxe, cărora primăria şi Consiliul local le-au venit în ajutor fie prin alocare de fonduri băneşti, fie oferindu-le materiale sau forţă de muncă. Cetăţenii comunei speră că în acest an vor fi şfinţite cel puţin două dintre ele. Financiar şi material au fost sprijinite şi casele de rugăciuni din comună, colaborarea primăriei cu reprezentanţii altor culte religioase fiind fără reproş.
Iluminat public economic şi modern
În cursul ultimilor doi ani au fost montate peste 200 de lămpi Philips pe străzile comunei, urmând ca în această primăvară să mai înlocuim cel puţin 100 de lămpi de mare consum.
- În comună există trei dispensare medicale şi trei medici de familie, la Bunteşti, Dumbrăvani şi Brădet, intenţia primăriei, la sugestia locuitorilor, este de a înfiinţa şi un punct medical în Poienii de Sus. La Bunteşti funcţionează o farmacie şi un cabinet stomatologic. O farmacie se va deschide în curând şi în localitatea Stânceşti.
Pe noul teren de fotbal se arată "Zorile..."
La Poienii de Jos s-a construit, în regie proprie, cu ajutorul tuturor agenţilor economici ai comunei, un teren de sport, care asigură cele mai bune condiţii oricăror echipe de fotbal. Se va începe construirea vestiarelor, iar pe un teren alăturat se doreşte construirea unei săli de sport, asfel încât acolo să existe o adevărată bază sportivă a comunei. Tinerii ambiţioşi ai comunei au preluat numele "Zorile Bunteşti" al fostei echipe locale, care, în urmă cu vreo 20 de ani, a avut bune rezultate în campionatul zonal.
- La nivel de comună există o brutărie modernă - S.C. Scalini, o carmangerie, un depozit de materiale de constucţii, drumurile sătenilor pentru cumpărături la oraş reducându-se simţitor.
- Printr-o hotărâre a Consiliului local, la nivelul fiecărui sat a fost extins intravilanul, tocmai pentru a putea oferi teren de construcţii investitorilor.
ECHIPA ZORILE BUNTESTI ECHIPA ACEASTA A COMUNI ESTE CEA MAI MARE REALIZARE DE MULT ASTEPTAM O ECHIPA DE FOTBAL IN ACEASTA ZONA SUNT MULTI MICROBISTI,SI SPERAM SA FACEM PERFORMANTA HAI ZORILE BUNTESTI!!!!!!!!!!!!!
NU MAI SCRIETI CA STADIONUL ESTE POIENI DE JOS , CA NU ESTE ESTE SAUD STADIONUL SAUD NICOLAE , DAN PE STADIONU SAUD SA SCRIETI
NU MAI SCRIETI CA STADIONUL ESTE POIENI DE JOS , CA NU ESTE ESTE SAUD STADIONUL SAUD POPICA
De ce nu postati ma si opiniile adevarate, critice?
De ce nu postati ma si opiniile adevarate, critice?
De ce nu postati ma si opiniile adevarate, critice?
primarul s-a scimbat mult fata de cum era la inceput.Atunci voia sa faca mai multe pentru oameni,acum vrea sa faca mai multe pentru el.Mai ales cu taierile de paduri.
o scurta rectificare vreau sa fac in legatura cu numele primarului:nu este Sorin Ioan Degau ci este Sorin Mihai Degau