Tânărul scriitor Andrei Simuţ a debutat în proză cu romanul "Calvarium", apărut la Editura Bastion 2009, carte lansată ieri, la Facultatea de Litere din Oradea, şi prezentată de criticul literar Marius Miheţ. Următoarele lansări vor avea loc la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", miercuri, 4 noiembrie, de la ora 13.00, respectiv la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", joi, 5 noiembrie, de la ora 13.00.

 

"Moment solemn astăzi (n.r. - ieri) la Facultatea noastră, e primul roman pe care un coleg de-al nostru îl scrie, dar îl şi publică...", a arătat Marius Miheţ, care i-a sfătuit pe filologi să citească această carte de la cap la coadă, pentru că este un roman complex, foarte bine gândit, unul dintre cele mai bine scrise romane ale tinerei generaţii. Criticul literar consideră că, deşi titlul trimite spre un thriller, cartea este, mai degrabă, una a memoriei. Clujul, spune el, nu înseamnă doar tinereţe, studenţie, dragoste, el devine un suprapersonaj, un oraş devorator, în care personajele nu au istorie, ele apar ca nişte fiinţe fără trecut, reorganizând ficţional lumea.

Andrei Simuţ este absolvent al Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" Oradea (2000) şi al Facultăţii de Litere din Cluj (2004), unde este în prezent doctorand al Catedrei de Literatură Comparată. Membru al Asociaţiei de Literatură Comparată România. A publicat cronică literară şi eseuri în "Observator cultural", "Caiete Echinox", "Steaua" şi "Cuvântul". În 2007 debutează cu eseul "Literatura traumei" (Casa Cărţii de ştiinţă, Cluj), premiat de USR - Filiala Cluj şi de revista "România literară".