Președintele american Barack Obama a cerut ieri țărilor NATO să sporească bugetul destinat apărării, să sprijine aliații din linia întâi, Polonia, România și statele baltice și să răspundă totodată amenințării de pe flancul sudic.

 

"Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-și aducă întreaga contribuție la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna", a insistat Obama. El a avertizat totodată că intenționează să retransmită acest mesaj și la summitul NATO, care se va desfășura la începutul lunii iulie la Varșovia.

Într-un discurs susținut în Germania, la Hanova, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni "să-și asume responsabilități" și să nu cedeze "automulțumirii" în acest domeniu.

Statele Unite își critică adesea partenerii europeni că se bazează prea mult pe Washington la capitolul militar. NATO solicită statelor membre să aloce apărării cel puțin 2% din PIB, dar numai câteva dintre cele 28 de țări respectă această recomandare.

"Statele Unite și lumea întreagă au nevoie de o Europă puternică, democratică și unită", a declarat liderul american. "Poate aveți nevoie de cineva din exterior ca mine să vă amintească de progresul pe care l-ați făcut", a dăugat el, înainte de întâlnirea de după-amiază cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și premierii britanic și italian, David Cameron, respectiv Matteo Renzi.

În acest contex, doua avioane americane F-22 Raptor, însoțite de un avion de alimentare în zbor, au aterizat la baza militară Mihail Kogălniceanu, pentru a participa la un exercițiu militar în zona Mării Negre, anunţă Reuters.

Cele trei avioane au decolat de la o bază aeriană din Marea Britanie și au aterizat ieri la baza militară Mihail Kogălniceanu, pentru a participa la un exercițiu militar în sprijinul statelor NATO din estul Europei, care afirmă că se confruntă cu agresiunea rusă. Statele Unite au trimis 12 avioane F-22 în Europa, la baza aeriană de la Lakenheath, în estul Angliei.

Alianța Nord-Atlantică încearcă să-și întărească flancul estic și să ofere sprijin statelor membre din estul Europei, însă fără să provoace Rusia prin trimiterea unor forțe permanente importante în zonă. Cu toate acestea, relațiile dintre Rusia și NATO continuă să se deterioreze, Moscova afirmând că acțiunile Alianței Nord-Atlantice creează o situație periculoasă.

La începutul lunii aprilie, două avioane ruse au survolat la mică înălțime un distrugător american în Marea Baltică, oficialii americani afirmând că nava militară efectua manevre de rutină, în apropierea Poloniei.