Consiliul NATO-Rusia s-a reunit, ieri, pentru prima oară după o pauză de doi ani, în încercarea de a detensiona situația în zona Mării Baltice și în estul Ucrainei.

 

Consiliul NATO-Rusia are loc pentru prima dată după anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2014, când în semn de protest, Alianța Nord-Atlantică a întrerupt toate legăturile cu Moscova. Relațiile s-au înrăutățit semnificativ în perioada scursă de la ultima reuniune, iar în ultima lună, forțele NATO și cele aparținâd Rusiei au fost implicate în două incidente în Marea Baltică. La începutul lunii, mai multe avioane ruse au survolat la mică înălțime un distrugător american în Marea Baltică, iar Statele Unite au catalogat aceste manevre drept "simulări ale unui atac". Două zile mai târziu, un avion militar american a fost interceptat de un avion de vânătoare rus.

"NATO şi Rusia au disensiuni profunde şi persistente, iar reuniunea de astăzi nu a schimbat acest lucru. Statele NATO consideră în mod ferm că nu se poate reveni la cooperarea practică până când Rusia nu va reîncepe să respecte reglementările internaţionale. Dar putem ţine deschise canalele de comunicare", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia.

"Este important să stabilim ce măsuri pot fi luate de ambele părţi pentru creşterea transparenţei şi predictibilităţii", a adăugat Stoltenberg, după o serie de incidente între avioane ruse şi nave şi aeronave NATO.

"Ţările NATO nu recunosc anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Am subliniat că intensificarea confruntărilor militare în estul Ucrainei în ultimele zile este foarte preocupantă", a subliniat Stoltenberg, cerând implementarea în totalitate a Acordului Minsk.

Ambasadorii celor 28 de state membre NATO s-au întâlnit, la Bruxelles, cu reprezentanții Rusiei, pentru a discuta despre situația din Ucraina, îmbunătățirea cooperării militare și războiul din Afganistan. Rusia acuză Alianța Nord-Atlantică pentru deteriorarea relațiilor, ca urmare a desfăşurarii de trupe în țările est-europene, multe dintre acestea pledând pentru o mai mare susținere din partea statelor vestice.

"Rusia nu va tolera nicio tentativă de a i se dicta cum să reacţioneze şi va riposta la suplimentarea capacităţilor militare în ţări NATO situate în apropierea frontierelor ruse, spre exemplu la instalarea de sisteme antirachetă", a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, referindu-se la sistemele antibalistice din România şi Polonia.

Reprezentantul rus la discuțiile de la Bruxelles, Alexander Grushko, a declarat că a protestat față de activitatea NATO în apropierea frontierelor Rusiei.