Persoanele juridice mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a depune raportările contabile la 30 iunie. Nedepunerea sau depunerea peste termen a declaraţiilor fiscale se sancţionează cu amendă de până la 5.000 lei.

Obligaţia întocmirii şi depunerii raportărilor contabile
În baza prevederilor Ordinului Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1958/2008, pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 499/03.07.2008, operatorii economici, indiferent de forma de organizare şi forma de proprietate, au obligaţia întocmirii şi depunerii, la unităţile fiscale de domiciliu, a raportărilor contabile pe primul semestru al anului în curs. Potrivit prevederilor legale, persoanele juridice mai pot depune raportările contabile la 30 iunie 2008 doar până la finele acestei săptămâni. Raportările vor cuprinde formularele 10, 20 şi 30.
Formulare - depuse în format electronic
De asemenea, persoanele juridice vor completa codul privind activitatea desfăşurată, potrivit Clasificării Activităţilor din Economia Naţională - CAEN, aplicabil de la 1 ianuarie 2008, aprobat prin Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/20.04.2008. Aceste raportări vor fi semnate de către persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora. De precizat că raportările contabile vor fi întocmite de către directorul economic, contabilul şef al societăţii, altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, ori persoana autorizată, potrivit legii, membră a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Formularele se depun în format electronic şi listate cu ajutorul programului de asistenţă, semnate şi ştampilate, însoţite de o copie de pe codul unic de înregistrare şi o copie a balanţei de verificare a conturilor sintetice.
Persoanele juridice care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării pâna la 30 iunie 2008 nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2008, urmând să depună o declaraţie pe propria răspundere cu toate datele de identificare ale entităţii. O declaraţie similară vor depune şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare, conform legii.
25 august - dată limită de depunere a cinci declaraţii
Potrivit prevederilor legale, data de 25 august aduce pentru operatorii economici obligativitatea de a depune declaraţiile D100, D102, D103, D300 şi, respectiv, D301. Concret se depun: D 100 - declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat general consolidat şi plata obligaţiilor fiscale de către contribuabilii persoane juridice, fizice şi alte entităţi; D 102 - declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurile speciale şi plata obligaţiilor fiscale de către contribuabilii persoane juridice, fizice şi alte entităţi care au obligaţia reţinerii şi virării lunare a acestora; D 103 - declaraţia privind accizele; D 300 - decont TVA şi plata taxei de către contribuabilii care au această obligaţie; D 301 - decont special de TVA şi plata taxei, conform Legii nr. 571/2003 şi OMEF 254/2008.