Începand din 15 mai 2017, Spitalul Clinic Pelican Oradea va opera gratuit pacienții cu fracturi și pe cei cu apendicită. Singura problemă de care s-ar putea împiedica pacienții ar fi, conform medicilor de la Pelican, refuzul ambulanțelor de a-i aduce la spitalul privat. Managerul de Ambulanță spune însă că această problemă nu există.

 

De la jumătatea lunii mai, în secția de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Pelican, vor fi operați gratuit pacienții cu fracturi de șold, inclusiv cazurile care necesită protezare, fracturi la nivelul coapsei, la nivelul femurului, la nivelul genunchiului, la nivelul gleznei, la nivelul piciorului, la nivelul umărului, brațului, la nivelul cotului, la nivelul antebrațului și la nivelul mâinii iar în secția de chirurgie generală, vor fi operați gratuit pacienții cu diagnostic de apendicită,  prin metoda clasică sau laparoscopică.

„Pacienții care vor ajunge cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), după ce vor fi evaluați și diagnosticați cu afecțiunile descrise mai sus, pot să solicite transferul la Spitalul Pelican pentru efectuarea acestor intervenții. De asemenea pot să solicite ambulanța de la început, să fie aduși la Spitalul Pelican. În cazul în care ambulanța nu respectă solicitarea pacientului de a fi adus la Spitalul Pelican, rugăm pacientii să ne sesizeze”, a spus ieri, într-o conferință de presă desfășurată la Spitalul Pelican, șeful Secției Ortopedie, dr. Ovidiu Cacuci.

Pacientii care vor să beneficieze de intervenție chirurgicală gratuita trebuie să fie asigurați și să vină la un consult la medicul ortoped, din cadrul Spitalului Pelican. Costurile vor fi susținute de Asociația Medicală Pelican. Condițiile acordarii serviciilor se pot afla pe spitalulpelican.ro sau la telefonul 0259/444-444, începând cu data de 15 mai 2017.

 

Acuzaţii de concurenţă neloială

 

Ca o noutate, în cadrul Spitalului Pelican, operează o echipa de urologi condusa de prof. dr. Teodor Maghiar împreună cu conf. dr. Bogdan Petruț, medic primar urolog în cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca, care fac intervenții de prostatectomie radicală laparoscopică pentru cancer de prostată și nefrectomie parțială laparoscopică, pentru cancerul renal.

„Secţia de Chirurgie Generală a spitalului nostru este printre puţinele din România şi chiar din Europa, care oferă ca tratament standard intervenţiile laparoscopice (operaţie efectuată printr-o singură incizie transombilicală de 2-3 cm care nu lasă nicio cicatrice pacientului) pentru diverse patologii – de la colecistectomie până la intervenţii complexe precum hernia hiatală, splenectomie, cură laparoscopică a herniei inghinale, chirurgia bariatrică (pentru slăbit) prin sleeve gastrectomy, intervenții pentru cancerul colo-rectal etc. Durata medie de spitalizare, datorită folosirii tehnicilor chirurgicale minim invazive, și a tratamentelor de înaltă calitate, este foarte redusă, de aproximativ 2-3 zile, pacienții începând recuperarea imediat postoperator cu ajutorul echipei de fiziokinetoterapeuți. Avem deja peste 600 de cazuri de cancer colo-rectal operate laparoscopic. Din păcate, suntem într-o concurență neloială cu Spitalul Județean. Pacienții sunt aduși la ei cu ambulanța, iar la noi trebuie să vină cu taxiul. Noi nu suntem în competiție cu Spitalul Județean pentru că de cele mai multe ori pacienții vin la noi pentru altfel de intervenții, dar nu e corect de vreme ce și noi suntem în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienții trebuie să știe că au dreptul să vină și la noi cu ambulanța. Să lăsăm bolnavului dreptul de a decide unde vrea să se trateze. La chirurgie avem cel puțin un pacient pe săptămână care ne spune că ambulanța a refuzat să-l aducă la noi”, a spus Adrian Maghiar, șeful Secției de Chirurgie Generală.

Contactat de CRIŞANA, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Bihor, Gheorghe Pintea, a spus că nici nu se pune problema ca instituția pe care o conduce să facă astfel de discriminări.

„Problema este că pacienții trebuie să solicite, să scrie în fișă că vor să meargă la Pelican și noi îi ducem. Unii sunt în stare gravă și nu fac acest lucru. Dacă pacientul ar solicita, l-am duce la Pelican. De vreme ce au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nici nu se pune problema”, a spus Gheorghe Pintea.