"Ziua Cimitirului" organizată pentru prima dată de RAPAS, la sfârşitul săptămânii trecute, nu a atras prea mulţi voluntari. În cadrul acestei acţiuni orădenii au fost invitaţi să se alăture unei ample acţiuni de salubrizare a mormintelor, a aleilor şi a altor zone din cimitir. Conducerea RAPAS a pus la dispoziţia celor care sâmbătă au fost în Cimitirului Rulikovski saci menajeri, mănuşi, mături, greble şi sape, iar la sfârşitul zilei au adunat sacii umpluţi cu gunoaie de printre alei. De asemenea, din Piaţa Unirii până la Cimitir au fost introduse suplimentar şi curse de autobuz care asigurau transportul gratuit.

Fiind la prima acţiune de acest gen organizată în Oradea, aparţinătorii mormintelor nu s-au înghesuit să se alăture acestei iniţiative. De regulă, orădenii vin la Cimitir pentru a curăţa mormintele de Paştele Morţilor, o tradiţie veche de sute de ani, sărbătorită şi în Săptămâna Luminată, cât şi pe data 1 noiembrie. Aşa se explică de ce sâmbătă numărul orădenilor care au venit la mormintele celor decedaţi nu a depăşit 400, conform declaraţiilor oficialilor RAPAS. În schimb, conducerea regiei s-a pregătit pentru această zi. A pus la dispoziţia celor veniţi aici saci menajeri şi mănuşi. De asemenea, cei interesaţi puteau închiria de la angajaţii Cimitirului, pe baza actului de identitate, o sapă, o greblă şi o mătură. Toate aceste ustensile au fost oferite gratuit. Însă cei mai mulţi orădeni au venit de acasă pregătiţi cu lopeţi şi greble, doar vreo 10 persoane solicitând astfel de unelte. În schimb, sacii şi mănuşile au fost la mare căutare. O mână de ajutor au oferit şi angajaţii RAPAS, cei care au adunat sacii cu gunoaie şi i-au transportat la tomberoane. La intrarea în Cimitir a fost amenajat şi un punct de informare. Cetăţenii au putut cere detalii despre situaţia parcelei pe care se află mormântul aparţinătorului, dacă este sau nu plătit, cât timp mai poate fi deţinută parcela, ce trebuie să facă pentru a deţine o parcelă etc. Mulţi dintre ei au aflat pentru prima dată că dacă nu plătesc pentru mormânt, peste şapte ani poate fi îngropat altcineva peste mortul lor. "Am fost la o înmormântare şi m-am dus şi la mormântul tatălui. Nu am fost de ceva vreme şi era plin de buruieni. De regulă vin de trei-patru ori pe an. A fost bine organizată această zi, mai ales că au introdus şi curse suplimentare de autobuz", ne-a declarat Mihai Căvăşdan.

Chiar dacă angajaţii Cimitirului s-au oferit să adune sacii cu gunoaie, în diferite puncte ale Cimitirului am întâlnit, la capătul aleilor, mormane de crengi, coroane şi flori uscate pe care aceştia nu le-au adunat.