Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor au demarat o serie de acţiuni de verificare a dosarelor persoanelor cu handicap din Bihor. La o primă verificare, nu s-au constatat neconcordanţe între starea persoanei încadrate într-un grad de handicap şi diagnosticul înscris în actele medicale, însă 62% dintre persoanele controlate vor avea de parcurs o nouă etapă de reevaluare.


În Bihor, există 22.000 de persoane încadrate într-un grad de handicap, dintre care 19.500 sunt adulte, acestea fiind grupul ţintă al campaniei demarate. În luna iunie a.c., au fost verificate 834 de dosare de pe raza localităţilor Oradea, Lazuri de Beiuş, Tileagd, Cărpinet, Ceica, Tinca, Brusturi, Pietroasa şi Vârciorog, persoanele vizate având fie un handicap fizic, fie suferind de afecţiuni ca: arteriopatii obliterante, coxartroze şi gonartroze. În urma controlului, s-a constatat faptul că cele mai multe dintre aceste certificate au fost eliberate în perioada 2001-2006, pe baza unor acte medicale insuficient de concludente. Dintr-un total de 834 dosare verificate, au fost propuse pentru reevaluare 519, dintre care 515 sunt ale unor persoane încadrate în grad de handicap în perioada 2001-2006. Această reevaluare nu se impune în exclusivitate din cauza neconcordanţei dintre starea persoanei încadrate în grad de handicap şi diagnosticul înscris în actele medicale, ci mai ales ca urmare a documentaţiei insuficiente, din care nu reiese în mod indubitabil starea de fapt a persoanei încadrate în grad de handicap.

Totodată, în informarea transmisă de inspectorii ITM Bihor se mai arată că din cele 84 de persoane verificate la domiciliu s-a constatat o neconcordanţă între starea persoanei şi gradul de handicap la un număr de 27 de cazuri, dintre care 23 având certificate din perioada 2001-2006, iar 4 având certificate din perioada 2007-2010. Cei 23 de bihoreni prezentau handicap fizic, dar starea lor nu era în concordanţă cu diagnosticul înscris în actele medicale sau diagnosticul din actele medicale nu corespundea criteriilor de încadrare în grad de handicap, acestea având păstrată autonomia personală (se deplasau fără dificultate şi se puteau autogospodări). Din cele 4 persoane cu certificate din perioada 2007-2010, 3 prezentau handicap vizual, iar gradul handicapului era în concordanţă cu diagnosticul şi acuităţile vizuale determinate de către medicii specialişti oftalmologi, deşi starea lor era mult mai bună, iar o persoană prezenta handicap mental în concordanţă cu examenul psihiatric, psihologic şi ancheta socială, dar starea de fapt a persoanei era mult mai bună. Persoanele cu handicap propuse pentru reevaluare îşi vor completa dosarele cu acte medicale concludente care să evidenţieze starea de fapt a acestora, lucru care a stârnit o serie de nemulţumiri, din cauza costurilor pe care le presupune o astfel de activitate.


Campania de verificare va continua şi în următoarele luni, într-un an toate dosarele urmând să treacă printr-o procedură complexă de reevaluare. Comunele în care au fost înregistrate procentele cele mai ridicate în cazul dosarelor propuse spre reevaluare sunt: Vârciorog şi Pietroasa, cu 84%, Cărpinet - 82%, Sălacea - 76%, Brusturi - 67%, Ceica - 58%.