Vineri, 30 iunie, în Turnul Primăriei Oradea, s-a deschis oficial o expoziţie de artă naivă unicat, cu picturi realizate special pentru orădeni, pe tematica epocii comuniste. Este prima expoziţie personală din România a artistului plastic Gheorghe Parascan, un pictor deja celebru în toată Europa.

 

Expoziţia „Libertatea impusă”, a pictorului naiv Gheorghe Parascan, este organizată de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.

„Este prima expoziţie personală pe care o are artistul în România. La ora la care în Oradea are loc acest vernisaj, Gheorghe Parascan se află în Franţa, unde inaugurează o altă expoziţie personală”, a spus Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România. Artistul plastic a devenit deja recunoscut internaţional, având la activ expoziţii în Belgia, Franţa, Olanda, Germania şi SUA. De ce a ales să nu expună până astăzi în România explică chiar artistul: „Forma de organizare ce pretinde şi astăzi că reprezintă artiştii români, adică Uniunea Artiştilor Plastici, a luat naştere prin 1950, tocmai ca o formă nouă şi superioară de organizare a vieţii artistice pe bazele realismului socialist şi esteticii marxist-leniniste. Prin privilegiile acordate unor membri ai camarilei, UAP a rămas, şi astăzi, tot realist-socialistă şi marxist-leninistă”, crede Gheorghe Parascan.

„Expoziţia pe care orădenii au ocazia să o admire a fost realizată special pentru oraşul nostru. Tematica aleasă de pictor a fost comunismul, viziunea autorului asupra flagelului roşu fiind oglindită în cele 30 de tablouri expuse. Această expoziţie este realizată în memoria profesorului Ion Bordujoc, cel care l-a iniţiat pe GP în tainele artelor vizuale, un profesor anchetat şi ucis de forţele de securitate”, a mai spus Mircea Stroe.

„Din punct de vedere tematic, lucrările artistului naiv băcăuan ilustrează teme principale ale propagandei regimului comunist: omul nou, construirea socialismului, industrializarea, viaţa fericită a ţăranului colectivist, binefacerile vieţii în societatea comunistă, cel mai iubit fiu al ţării, marele Cârmaci”, a mai explicat Stroe.

Tablourile pot fi admirate în Turnul Primăriei Oradea timp de o lună. Ulterior, organizatorii doresc să le expună în Muzeul Victimelor Opresiunii Comuniste din Cetatea Oradea.