Judecătorul care a decis arestarea preventivă a celor trei români din dosarul Sky News notează în motivarea deciziei că informaţiile furnizate în reportajul jurnaliştilor britanici pot fi apreciate ca unele ce pun în pericol securitatea naţională şi că a fost necesară reacția statului român. De asemenea, jurnaliştii

 

"Se poate aprecia că datele și informațiile comunicate verbal și surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune(…) au pus în pericol securitatea națională", așa își începe judecătorul de la Curtea de Apel București pasajul în care motivează hotărârea de a-i aresta preventiv pe românii Szantos Aurelian, Pantics Levente și Pantics Atilla.

Magistratul notează că nu poate fi luată în considerare apărarea celor trei prin care se susține că nu au știut de obiectivul materialului video, pe motiv că desfășurarea evenimentelor le-ar fi putut crea măcar suspiciuni.

“Inculpații nu pot invoca propria naivitate și convingerea sinceră a participării într-un film în contextul în care toată modalitatea de desfășurare a filmării le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia. Pe de altă parte, nu poate fi ignorată ușurința acceptării rolurilor atribuite, în pofida inexistenței vreunui document semnat cu producătorii sau beneficiarii acelui film care să ateste realitatea naturii filmului”, se arată în motivarea deciziei de arestare.

Instanța notează că se impune măsura arestării preventive, printre altele, și pentru că cei trei nu au denunțat întâmplările.

"Aceștia au înțeles gravitatea extremă a mesajului filmului, au înțeles, de asemenea, că aparența filmărilor era una cât se poate de reală, însă au rămas în pasivitate, fără a denunța faptele și pe jurnaliștii britanici", susține judecătorul.

Magistratul notează că procurorii DIICOT au prezentat probe "rezonabile" și că reacția statului într-o astfel de situație trebuie să fie una "proporțională".

"Toate aceste acțiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi din Europa și România cu privire la posibilitatea autorităților române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict. În lipsa unei reacții proporționale din partea statului, așa zisa faptă de trafic de armament ar fi rămas în atenția opiniei publice naționale și internaționale așa cum s-a dorit inițial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară și de natură a discredita imaginea României, dar și a statului", se mai notează în document.

 

Jurnaliştii englezi inculpaţi penal

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de trei dintre jurnaliştii de la Sky News, printre care şi Stuart Ramsay, pentru infracţiuni de comunicare de informaţii false, se mai arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor trei români.

"S-a reţinut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, şi anume cetăţenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenţie, au comunicat şi răspândit în mediul virtual şi prin mass-media, ştiri şi informaţii false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deşi cunoşteau că aceste ştiri nu sunt reale, modalitate prin care s-a pus în pericol securitatea naţională, în contextul mai sus-descris", au notat procurorii DIICOT.

Vineri seară, Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, decizia fiind luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Avocatul unuia dintre ei a susţinut că dacă jurnalistul britanic Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare din România, clientul său va cere realizarea unui test poligraf.

"Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer", a spus avocatul Marcel Vrabie. DIICOT a anunţat deja că jurnaliştii britanici vor fi citaţi în dosar şi vor fi audiaţi fie în România fie în Anglia.