Într-o lume plină de contraste, am găsit oportun să ilustrăm cu acest exemplu cruzimea unei epoci. Poveștile din jurul familiei Maniu și a casei din Dealul Țarinei din Bădăcin curg și contribuie la crearea unei imagini de ansamblu asupra urmărilor pe care persecuțiile comuniste le-au avut asupra celor care au avut forța să aleagă calea cea grea, dar dreaptă.

Pentru ca generațiile de azi să nu repete ororile istoriei trebuie să cunoască trecutul și să nu rămână indiferente. E jenant pentru o țară întreagă să precizăm explicit, dar o facem, destinul tragic al surorii unuia dintre marii bărbaţi de stat ai ţării, unul dintre artizanii memorabilului act de la 1 decembrie 1918 şi fondator al României Mari. În perioada în care comunismul era impus cu tancurile sovietice, Iuliu Maniu era arestat, iar Sora Cecilia, sora lui Iuliu Maniu, se afla în domiciliu forțat în casa unei verișoare de-a ei care locuia pe strada Simion Bărnuțiu din Șimleu Silvaniei. Domiciliul forțat i-a fost impus după ce a fost izgonită din casa de la Bădăcin, de către autoritățile comuniste. Odată cu arestarea lui Iuliu Maniu, a început și suferința surorii Cecilia. Procesul, condamnarea, știrile despre tratamentul neomenesc la care era supus fratele său și imposibilitatea de a comunica cu el i-au adus multe neliniști interioare. Și ca și cum nu ar fi fost de-ajuns, Sora Cecilia este condamnată și ținută în temnița de la Zalău, într-o celulă cu hoațe și depravate. Mai târziu, ajunsă la o vârstă înaintată, devine dependentă de ajutor, iar pentru a o ajuta să supraviețuiască, „din Bădăcin, veneau (oameni – n.r.) peste deal, pe ascuns, să-i ducă de mâncare, până când un om al Securității, care păzea poarta, le-a interzis accesul în curte”, se arată în „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu” (autor parohul Cristian Borz). Astfel, Sora Cecilia, în lipsuri mari, se stinge din viață la data de 6 februarie 1956 și este înmormântată în cimitirul catolic din Șimleu Silvaniei. Ulterior, în anul 2000, osemintele i-au fost strămutate în necropola familiei, aflată pe aleea din apropierea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, casă care a devenit un simbol al rezistenței anticomuniste. De această casă este legată o bucată importantă a realității crude pe care istoria a consemnat-o în decursul ei. Această casă nu este doar o casă, este un simbol al jertfei, al suferinței familiei Maniu, din timpul comunismului. Cu toate că există o forță ascunsă care luptă împotriva acestui lucru, familia Maniu va rămâne un simbol al luptei anticomuniste, dar și al nădejdii că suferința lor nu a fost în zadar.

 

Salvaţi Casa Iuliu Maniu!

De mai bine de un an și jumătate se derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, prin intermediul căreia s-a reușit consolidarea fundației și a pereților. În acest moment există o datorie de 23.000 lei care trebuie achitată la firma constructoare pentru a acoperi plata lucrărilor deja efectuate. În continuare este nevoie de susținere financiară pentru achitarea datoriei, dar și pentru demararea lucrările la acoperiș. Multe anotimpuri s-au perindat deasupra acestei case și toate și-au scrijelit numele pe fața ei. Anotimpul rece și ploios se apropie, iar fără o intervenție promptă la acoperiș, lucrările deja finalizate ar putea fi puse în pericol. Cei care doresc să contribuie la salvarea acestui Monument Istoric, a acestui simbol, o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Echipa de Campanie