După cum se ştie, echipa de baschet masculin CSM Leonardo Oradea traversează un moment de cumpănă, fiind în pericol de a retrograda în Divizia B, după disputarea meciurilor din play-out.

Situaţie grea în play-out
În materialul de ieri, am făcut o scurtă radiografie a transferurilor din perioada de vară, care s-au dovedit total inadecvate, formaţia orădeană având cel mai slab parcurs din campionat. Acum, este momentul ca toţi cei care răspund de soarta acestei echipe să strângă rândurile şi să încerce găsirea unor soluţii pentru a evita dezastrul, adică retrogradarea în liga a II-a. Acum, situaţia este clară: avem şanse aproape nule de a evita ultima poziţie din clasament, vom juca două partide din trei pe terenul adversarei mai bine clasate în play-out, ceea ce înseamnă că aproape sigur vom ajunge să jucăm pentru evitarea retrogradării în mod direct. Adică, învinsele din primul tur al play-out-ului vor juca pentru cele două locuri rămase în prima ligă.
Asta dacă Federaţia Română de Baschet nu va decide, la Adunarea Generală din 17 aprilie, modificarea numărului de echipe, mai exact mărirea numărului acestora de la 14 la 16, caz în care nu va retrograda nicio echipă şi cele două formaţii din B vor avea un loc asigurat în viitoarea ediţie a Diviziei A.

"Trebuie să ne decidem ce vrem sezonul viitor!"
Contactat telefonic după meciul de la Bucureşti, cu Rapid, antrenorul echipei principal al echipei orădene, Kosa Zoltan, şi-a exprimat tranşant poziţia: "Acum, nu mai este loc de întoarcere. Am discutat cu Attila (n.r. - Veres, antrenorul secund) şi cu băieţii, le-am spus că, după mine, nu mai are niciun rost să ne gândim la ce-a fost, cum am pierdut la limită mai multe meciuri. Trebuie să ne concentrăm la meciurile din play-out, să uităm sezonul regulat şi să căutăm soluţii pentru a evita ceea ce nimeni nu-şi doreşte: retrogradarea. Apoi, dacă vom evita acest lucru, intenţionez ca împreună cu Attila să discutăm cu directorul Petruţ Drăgan şi cu Mircea Matei, să vedem ce se intenţionează pentru sezonul viitor. Pentru că, dacă vom continua aşa, nu are niciun rost. Nici spectatorii orădeni, nici noi nu merităm să mai trecem prin ce s-a întâmplat în acest sezon. Dacă se vor aduce jucători de valoare, dacă vom avea condiţii pentru un obiectiv îndrăzneţ, atunci merită sacrificiile, dacă nu, mai bine renunţăm", ne-a declarat antrenorul formaţiei orădene.
Să sperăm că semnalul de alarmă a fost recepţionat de cei care trebuie să-l audă şi că persoanele care conduc clubul orădean vor conştientiza că baschetul este un fenomen social, care atrage publicul la sală, este un sport care place şi care merită un tratament mai bun decât cel din actualul sezon. Pentru că vorbim de un club municipal, la care contribuim financiar cu toţii, şi atunci prioritar ar fi ce-şi doresc orădenii, ce spectacol preferă ei să vadă.