Interlocutor, dna ec. Smaranda Scridon, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publioce (DGFP) Bihor

- Ministrul Economiei şi Finanţelor a emis Ordinul nr. 125/15 ianuarie 2008 privind depunerea declaraţiilor fiscale cu codificarea informaţiei prin cod de bare. Pe cine anume vizează această procedură?
- Intră sub incidenţa prevederilor respective, şi au obligaţia de a le respecta, plătitorii de impozite, taxe şi contribuţii, pentru impozitele, taxele şi contribuţiile datorate începând cu 1 ianuarie 2008, cu termen de declarare în funcţie de clasificarea vectrorului fiscal.
- Care sunt aceste declaraţii fiscale ce trebuie depuse de contribuabili cu codificarea informaţiei prin cod de bare?
- Sunt opt declaraţii: Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat - cod 14.13.01.99/bs; Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale - cod 14.13.01.40; Declaraţie privind accizele - cod 14.13.01.03/a; Decont de taxa pe valoarea adăugată - cod. 14.13.01.02; Declaraţie privind impozitul pe profit - cod. 14.13.01.04; Decont privind accizele - cod 14.13.01.03; Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă - cod 14.13.01.05; şi Declaraţia rectificativă - cod 14.13.01,00/r.
- Conform Ordinului nr. 125/15 ianuarie a.c., aceste declaraţii nu mai pot fi depuse în format electronic, pe dischetă. Atunci, care este procedura?
- Tocmai aici este problema, în sensul că nu toţi contribuabilii au înţeles sau nu au ştiut că declaraţiile amintite mai sus trebuie depuse numai în format hârtie, semnate şi ştampilate conform legii, iar acest formular se editează în două exemplare: unul se depune la unitatea fiscală teritorială, iar celălalt exemplar se păstrează de către plătitor.
- De unde se obţine formularul, formularele?
- Formularul de hârtie se obţine prin utilizarea Programului de asistenţă (DECLMF) elaborat de ANAF. Programul de asistenţă este pus gratuit la dispoziţia contribuabililor de către unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, portalul ANAF.
- În contextul reglementărilor Ordinului nr. 125/15 ianuarie 2008, ce categorie de contribuabili face excepţie de la aceste prevederi?
- Sunt exceptaţi de la aceste reglementări contribuabilii mari, pentru declaraţiile fiscale ce se depun prin intermediul Sistemului Electronic Naţional, conform legii, cât şi contribuabilii care depun declaraţiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
- Vă mulţumesc.