Un colţ de pâine şi un castron de supă este un lux pe care mulţi orădeni nu şi-l permit. Obligaţi să îndure chinurile cumplite ale foamei, ei trec dincolo de pragul umilinţei şi înarmaţi cu sufertaşe, se aşază tăcuţi, la rând, în faţa tejghelei Cantinei Sociale, de unde li se întind bucatele gătite de bucătăresele primăriei. Alocaţia zilnică de hrană cu care aceşti nevoiaşi trebuie să se consoleze este de 37.000 de lei/zi, o sumă derizorie, stabilită de către Guvern acum doi ani şi pe care au uitat să o majoreze. Dar cei care frecventează cele două puncte de distribuţie ale hranei au ajuns într-un asemenea grad de sărăcie că nici nu mai conştientizează batjocora la care sun supuşi, ei bucurându-se chiar şi de cele câteva felii de pâine şi o mâncare de varză. În Oradea, la ora actuală, în evidenţele Centrului de Asistenţă Socială se află 458 de oropsiţi ai sorţii. Majoritatea sunt copii şi tineri care provin din familii ce au venituri sub 800.000 de lei/lună pe membru de familie. "Avem familii care sunt formate din 10-12 copii. Peste 20% dintre beneficiarii cantinei sociale provin din familii numeroase cu peste 5 copii", ne-a declarat Ioan Ianceu, directorul Centrului de Asistenţă Socială Oradea. O altă categorie de beneficiari, aproximativ 5%, sunt persoanele de vârsta a treia, care au şi ele o pensie de până la 825.000 de lei/lună. De asemenea, pot solicita cartele de hrană şi pensionari, care au un venit peste suma amintită, ei fiind obligaţi să achite 30% din valoarea pensiei. Din păcate, mulţi dintre bătrăni nici măcar acest lucru nu şi-l permit, ei preferând să îndure foamea decât să nu-şi plătească curentul şi întreţinerea. Ei au o filozofie de viaţă care se aplică la majoritatea dintre români: "nimeni nu ştie că nu am mâncat nimic azi, dar dacă nu mi-am plătit întreţinerea toţi află". O masă mult prea frugală În ceea ce priveşte meniul, acesta pare să-i mulţumească pe cei care vin, de luni până vineri, la cele două puncte de distribuţie din strada Iuliu Maniu şi Pandurilor pentru a-şi ridica porţia zilnică de alimente. Aceasta se distribuie o singură dată pe zi, înecpând cu ora 13.00, şi include două mese calde. Bucătăresele se străduiesc să înglobească un meniu cât mai variat. Dar cu 31.000 de lei/zi/persoană, ce reprezintă valoarea alimentelor, nevoiaşii trebuie să se consoleze cu o supă de cartofi ori o ciorbă şi o tocăniţă de pui, ori iahnie de fasole. În aceste condiţii, nici nu se pune problema ca aceste alimente să asigure necesarul cerut de organism, mai ales pentru copii. Dar chiar şi fără a li se oferi măcar o ciocolată sau nişte fructe, oamenii sunt recunoscători. "Erau zile în care eu şi fratele meu mâncam doar pâine cu margarină. Mama mea are o pensie de 800.000 de lei şi nu poate să ne cumpere nici măcar strictul necesar pentru o masă", ne-a declarat Alexandru, care are doar 14 ani.