Autoritatea Națională pentru Turism a retras, în data de 30 septembrie, licențele a 1.384 de agenții care nu aveau poliță de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvență sau faliment. În Bihor, 22 de agenţii au rămas fără licenţe.

Autoritatea Națională pentru Turism a decis retragerea, în vederea radierii din oficiu, a licențelor de turism emise unui număr de 1.384 operatori economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism. ANT a precizat că agenţiile au fost notificate în prealabil, o listă fiind făcută publică în perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul instituţiei. În plus, ANT susţine că a trimis o a doua înştiinţare către fiecare agenţie de turism în data de 23 august, printr-o scrisoare personalizată recomandată și prin publicarea conținutului notificării și a listei agențiilor de turism notificate, lista finală a celor care au rămas fără dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicată pe 4 octombrie pe site-ul instituţiei. De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism, conform prevederilor legale, precizează instituția. Comunicatul nu precizează ce se va întâmpla cu turiștii care au achiziționat deja vacanțe. Un comunicat al ANT precizează că este interzisă, potrivit prevederilor legale, „desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”. Lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor sau pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism, precum și cuprinsul primei notificări de intrare în legalitate apare pe site-ul www.turism.gov.ro.

Decizia vine în contextul în care tour-operatorul Mareea și-a anunțat la începutul lunii septembrie incapacitatea de plată și a precizat că va cere deschiderea procedurii de insolvență, după ce, cu o lună înainte un alt mare tour-operator, Genius Travel, a intrat în insolvență. Pe lista publicată pe site-ul ANT se află 22 de agenţii din Bihor sau care au birouri în Oradea. În Oradea aceste sunt Cado Travel, Eurotour, Blue Travel, Extra Travel, Hawaii Travel, Sana Center Travel, Desert Rose Travel, Onext Travel Point, Saphir Travel, Demian Travel&Holidays, Sejur 24, Vacanţa Mea, Monthermal Travel, Denis Perfect Tour, Merci Travel¸ Goevitour, Paralela 45; în Sînmartin: ClicHoteluri, President Felix; în Borş: Vlady Travel; în Drăgăneşti: Astradrom; în Oşorhei: Airam Tours.

Ieri, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a anunţat că susţine ANT în acțiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toți cei care le cumpără pachetele turistice. „După măsura luată de ANT, știm dimensiunea pieței: 1.854 de agenții de turism funcționează legal. Acțiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituția le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați. Urmează o serie de acte normative în acest sens, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului și pentru turist” susţine președintele ANAT, Alin Burcea. În comunicatul ANAT se mai precizează că în lista anunțată de ANT pe 4 octombrie 2016 nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. Pentru o mare parte dintre cele care figurează în listă licența a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că și-au oprit activitatea ori și-au schimbat sediul în ultimii șase ani. ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului.