Ieri, la marea sărbătoare a Naşterii Maicii Domnului, zeci de credincioşi, de diferite confesiuni, au trecut pragul lăcaşurilor de cult, pentru a aprinde o lumânare şi a se ruga. Acest praznic marchează începutul anului bisericesc, pentru ca sfârşitul anului bisericesc să fie patronat de Adormirea Maicii Domnului.

"La vremea aceea, naşterea de prunci era considerată o binecuvântare. Cei care nu aveau prunci erau socotiţi ca fiind blestemaţi de Dumnezeu. În zilele noastre, dacă avem doi copii, ne considerăm eroi sau ni se par prea mulţi", a spus părintele Vasile Sabău, de la Biserica "Sfântul Gheorghe". Aici, deşi nu se sărbătorea hramul sfântului lăcaş, credincioşii au venit încă de dimineaţă, cu mare bucurie, pentru a asista la Sfânta Liturghie, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în toate lăcaşurile de cult din Oradea şi judeţ. Părintele Sabău a amintit celor prezenţi că Ioachim şi Ana, de 76, respectiv 75 de ani, socoteau nedreaptă hotărârea divină de a nu avea copii. "Însă, unde vrea Dumnezeu, se biruie rânduiala firii. Şi aşa s-a născut Maica Domnului", a mai spus preotul. El a explicat că momentul naşterii Fecioarei Maria este acela care ne face să ne încărcăm sufletele de nădejde şi credinţă că nu suntem abandonaţi şi lăsaţi pradă uitării. "Această sărbătoare, care marchează începutul anului bisericesc, nu putea fi decât una a bucuriei. Fie ca acest răsărit să rămână veşnic, iar lumina sa binefăcătoare să nu apună niciodată în sufletele voastre", le-a urat preotul credincioşilor.

Printre bisericile şi mănăstirile din Oradea şi judeţ, care şi-au sărbătorit ieri hramul, s-au numărat: Biserica parohiei Oradea-Tei, Biserica parohiei Velenţa II, Biserica parohiei Sânmartin, Mănăstirea Voivozi, Biserica parohiei Lugaşu de Jos, Biserica parohiei Homorog, Biserica parohiei Sarcău şi Biserica parohiei Tarcea.