În toamna anului trecut apărea la editura RAO “Biblia pierdută”, cartea care avea să intre în istorie drept cel mai vândut roman românesc din ultimii 20 de ani. În doar patru luni, romanul s-a vândut în peste 51.000 de exemplare, cucerind, după România, cititorii din Anglia şi SUA.

 

Romanul "Biblia pierdută", de Igor Bergler, s-a vândut în aproape 51.000 de exemplare în patru luni de la lansare, informează editura Rao, precizând că, în prezent, acest volum este cea mai vândută carte a unui autor român din ultimii 20 de ani.

Biblia pierdută, aşa cum informează editura RAO, s-a lansat în 29 septembrie 2015, în cadrul Târgului Gaudeamus din Bucureşti şi a doborât toare recordurile de vânzări din utlimii 20 de ani. În România, până la ora actuală, era considerat bestseller un roman, dacă într-un an de la lansare se vindea în peste 5.000 de exemplare. De aceea, romanul “Biblia pierdută”, de Igor Bergler, este considerat pe drept cuvânt un roman-fenomen (10.000 de precomenzi şi 25.000 de exemplare vândute în primele două luni, 51.000 de exemplare vândute în primele patru luni). Pentru că de la bun început, aşa cum însuşi autorul mărturisea, romanul a fost conceput pentru a cuceri piaţa americană, “Biblia pierdută” a fost tradus de Jean Harris şi publicat în Anglia şi SUA. Dacă publicul român şi de peste hotare a răspuns cu entuziasm, drept dovadă fiind cererea fără precedent, nici criticii nu s-au arătat indiferenţi în faţa romanului:

“Arta suspansului lui Dan Brown întâlneşte cultura enciclopedică şi umorul lui Umberto Eco", spune Calvin Moore, de la Harvard University, despre romanul scris de Bergler, iar Catherine Melissa Park, de la Columbia University, notează că volumul este "un puzzle de o inteligenţă diabolică. Cea mai bună carte despre conspiraţii din ultimii ani".

În România, criticul Pavel Şuşară spunea, citat de Agerpress: ”Avem de-a face cu o carte unică, nu numai în literatura română. E o carte pe care o putem asemăna, schimbând ce e de schimbat, cu filmele lui Tarantino. Nu este o carte care flatează literatură de consum, literatură care cultivă misterele de budoar, misterele de frizerie, de cabinet de coafură, aşa cum a făcut Dan Brown, de pildă. N-are nici o legătură cu Dan Brown, dimpotrivă, cartea lui este o formă de a destructura tipul acesta de literatură de reţetă. Aşa cum face, de pildă Cervantes în Don Quijote"

Igor Berge va fi prezent la Oradea, în cadrul Târgului Gaudeamus, şi va lansa “Biblia pierdută” în data de 19 mai, la ora 14.00.

“Trei crime îi schimbă planurile profesorului Baker de la Universitatea Princeton aflat la Sighişoara pentru o conferinţă de istorie. Cea mai controversată figură a Europei de Est, Vlad Ţepeş, a finanţat un proiect ambiţios care avea să schimbe faţa întregii lumi. Proiectul: multiplicarea unui mesaj menit a fi descifrat doar de anumiţi iniţiaţi. In 1455 codul este ascuns în prima lucrare tipărită vreodată: Biblia B42 cunoscută ca şi Biblia lui Gutenberg. O adevarată odisee culturală, care îmbină desăvârşit momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios construite, cartea eveniment a anului captivează de la prima propoziţie şi oferă o experienţă literară de neegalat”