Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, pe scena din Piața Unirii, au răsunat, joi seara, cele mai frumoase colinde românești, aduse de artiștii Ansamblului folcloric „Aușana”. Programul a cuprins și câteva momente de folclor tradițional bihorean, care au fost gustate din plin de publicul prezent la spectacolul în aer liber.  

Cu acest prilej, au fost invitați să evolueze artiștii: Emilia Borza-Șugar, Ciprian Zopota, Paula Lezeu, Andrada Tulvan, Mădălina Martin și Iulia Buboiu, invitată în spectacol fiind interpreta Iulia Bucur-Roman din Cluj. Pentru Ansamblul folcloric „Aușana”, 2016 a fost un an plin de evenimente frumoase, cu participări la numeroase spectacole și festivaluri, atât în țară, cât și peste hotare.

Tot în acest an, Ansamblul Aușana a sărbătorit zece ani de la înființare. Evenimentul aniversar a fost marcat la Filarmonica de Stat Oradea, în cadrul Festivalului-concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular românesc „Cântec mândru de pe Criș” 2016. Ansamblul „Aușana” s-a constituit în urmă cu zece ani, la inițiativa directorului Silviu Botiș, cu scopul de a promova cântecul, jocul și portul popular, obiceiurile și tradițiile noastre populare, urmărind, totodată, descoperirea, susținerea și promovarea tinerilor soliști de muzică populară. În acest sens, în urmă cu trei ani, a demarat și o campanie de promovare a folclorului, intitulată „Folclorul, prezent și viitor”.

Până în prezent, Ansamblul „Aușana” a susținut peste 650 de spectacole, festivaluri și recitaluri în toată țara, dar și turnee peste hotare, în Austria și Ungaria. În Polonia, de exemplu, a reprezentat cu cinste România la Festivalul Internațional de Folclor de la Gdansk, fiind răsplătit cu diplomă de excelență.

„Aușana” are în componența sa opt soliști vocali, opt soliști - colaboratori din Bihor, precum și opt colaboratori din alte județe, la care se adaugă grupul de dansatori și orchestra condusă de Radu Nemeș. Ansamblul are, până în prezent, două albume cu piese autentice, foarte apreciate de iubitorii de folclor.

Membrii și colaboratori săi au la activ peste 250 de premii și trofee obținute la diferite festivaluri județene, naționale și internaționale. De asemenea, ansamblul se poate lăuda cu un număr impresionant de fani și susținători, având peste 175.000 de membri în cele 72 de fan-cluburi/grupuri Aușana din țară și străinătate.  

Prin intermediul ziarului Crișana, Silviu Botiș, directorul de la „Aușana”, a ținut să le ureze Sărbători fericite și La mulți ani tuturor colaboratorilor, susținătorilor și fanilor ansamblului.