Cel puțin 51 de persoane au murit, iar alte 94 au fost rănite după o explozie la o nuntă care avea loc în orașul Gaziantep, din sudul Turciei, au anunțat autoritățile turce, care au precizat că ar fi vorba de un atac terorist, relatează BBC News online. Atacatorul a fost identificat ca fiind adolescent cu o vârstă cuprinsă între 12 și 14 ani.

 

Explozia s-a produs în timpul unei nunţi care avea loc sâmbătă în orașul Gaziantep, aflat la 64 de kilometri de frontiera cu Siria, și s-a presupus că ar fi fost vorba de un atacator sinucigaș. Autorităţile au anunţat apoi că ar fi vorba de un copil de 12-14 ani recrutat şi instruit de Statul Islamic. Vicepremierul turc Mehmet Simsek a afirmat că este vorba de un atac "barbar" ce ar fi fost comis de un terorist sinucigaș, în timp ce parlamentarul Samil Tayyar a sugerat că primele informații indică că gruparea militantă Stat Islamic ar fi responsabilă pentru atentat, notează Reuters. Mahmut Togrul, un parlamentar pro-kurd din provincia Gaziantep, a declarat pentru Reuters că incidentul a avut loc la o nuntă kurdă. În trecut, gruparea teroristă Stat Islamic a comis mai mult atentate împotriva kurzilor. Într-un comunicat dat publicității duminică, președintele turc Tayyip Erdogan afirmă că nu există "nicio diferență" între organizația clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)și "Daesh (acronimul pentru Stat Islamic în limba arabă), care cel mai probabil poartă responsabilitatea pentru atacul de la Gaziantep," relatează postul de televiziune France24.

"Țara noastră și națiunea noastră au din nou doar un singur mesaj de transmis celor care ne atacă - nu veți reuși!," a mai spus liderul de la Ankara.

Erdogan a precizat că scopul unor astfel de atacuri, precum cel de la Gaziantep, este acela de stârni neînțelegeri între diferitele grupuri etnice din Turcia, cum ar fi arabi, kurzi și turcmeni și "să incite la diviziune pe criterii etnice și religioase."Mulți jihadiști consideră kurzii ca fiind unul dintre principalii lor duşmani, militiile kurde jucând un rol important în lupta împotriva Stat Islamic atât în Siria, cât și în Irak.