Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat un simpozion care a avut ca subiect depresia. Medicii și profesorii au discutat despre cauzele care duc la depresie și despre cum poate fi ea stopată.

 

Evenimentul s-a desfășurat ieri, de la ora 11.00, în amfiteatrul Bibliotecii Județene. Directorul executiv al DSP Bihor, Daniela Rahotă a vorbit despre Ziua Mondială a Sănătății, despre tema de anul acesta „Depresia: Stimularea unor modele de gândire pozitivă” și despre cele abordate în anii anteriori.

„Multe probleme ar putea fi rezolvate dacă nu am vorbi unii despre alții ci unii cu alții”, a concluzionat Daniela Rahotă.

A urmat apoi o analiză statistică a depresiei atât în România cât și în celelalte țări.

„În cel mai rău caz, depresia duce la sinucidere. 800.000 de oameni se sinucid anual, în lume. Există tratament pentru depresie, dar mai puțin de jumătate dintre cei care suferă de această boală se tratează. În România, un procent de 4-4,5% din populație este diagnosticată cu această boală. Cel mai important remediu îl reprezintă comunicarea”, a spus Călin Sonea de la DSP Bihor. Profesorul Gavril Cornuțiu a subliniat legătura dintre cultură și depresie.

„A fi depresiv este o mare șansă. Aristotel observa că acei care sunt înclinați spre depresie sunt înclinați și spre performanță. Foarte multe dintre personalitățile mondiale au avut depresii. Ba încă este clar că depresivii sunt în general persoane harnice și, mai ales, sincere. Există cazuri sporadice documentate în trecut, dar niciodată omenirea nu a numărat atât de multe ca în prezent. 49 de milioane de depresivi în Europa și trendul este în creștere. În România, ajung la spital în jur de 160.000 de persoane cu diferite cazuri de depresie. Asociată cu bolile, depresia crește cu 50%. Situația este diferită în Orient, în China, spre exemplu. Pentru că depresia este legată de cultura pe care o au popoarele. În Occident, creștinismul, prin ideea de păcat și tot ce implică această idee a contribuit foarte mult la apariția și dezvoltarea depresiei. Este bine știut că nu putem suferi decât pentru cele pe care le iubim și în care credem. La acest lucru s-a adăugat în ultimele decenii și accelerarea vieții. Tot ceea ce facem, facem în grabă, mereu alergăm iar asta duce la un fel de faliment al organismului. Așa se întâmplă când storci bateria fără să o încarci. Pentru cazurile care ajung la internare, există tratament medicamentos. Apoi trebuie corectată gândirea prin psihoterapie, lucru care nu este deloc simplu. Necazul cel mai mare este că nu sunt învățați copiii, de mici, pentru ce merită să se agite și pentru ce nu”, a spus prof. Cornuțiu.

Au urmat mai multe intervenții în care depresia a fost abordată din mai multe unghiuri, cu exemple concrete.