Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea a fost, joi seara, gazda unui eveniment muzical de excepţie. Este vorba de un concert simfonic sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, avându-l ca invitat pe solistul Ioan-Antonio Sekaci.

 

Programul a cuprins uvertura la opera "Forţa destinului", de Giuseppe Verdi, concertul pentru contrabas şi orchestră în Mi major, dedicat compozitorului Carl Ditters von Dittersdorf, respectiv Simfonia I în do minor op. 68, de J. Brahms. Solistul concertului a fost Ioan-Antonio Sekaci, prim contrabasist (şef de compartiment contrabas) al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea.

Lucrarea pentru contrabas a fost semnată de Carl Ditters von Dittersdorf (1739-1799), compozitor de origine austriacă, care a activat la Oradea, între anii 1764-1769, în calitate de capelmaestru (şef de orchestră) în curtea episcopului romano-catolic Patachich Ádám. Concertul în Mi major a fost compus şi prezentat în 1767 la Oradea şi dedicat contrabasistului Friedrich Pischlberger, membru al orchestrei episcopale. Pe de altă parte, astăzi, 13 martie, de la ora 19.00, tot în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat orădene, va avea loc un concert extraordinar de muzică religioasă americană, sub egida Academiei Blue Mountain din Statele Unite ale Americii, Filarmonicii de Stat Oradea, Universităţii de Vest din Timişoara şi a Asociaţiei Amicus din România. Îşi vor da concursul Corul "Bel Canto" şi formaţia BMA "String Ensemble" ale Academiei Blue Mountain. Intrarea se va face pe bază de bilet, la preţul de 10 lei, care se găsesc la casieria Filarmonicii.