Ieri, în întreaga lume, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Râurilor. Cu acest prilej, între orele 12.00 - 18.00, la Oradea, a avut loc o amplă acțiune de igienizare a malurilor Crișului Repede, intitulată „Împreună pentru Crișul Repede curat”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Aqua Crisius, în parteneriat cu ABA Crișuri, Master Adventures, Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni-GPSO, Fundația Life pentru Tineret și Asociația Learning Communities. ABA Crișuri a pus la dispoziția participanților mai multe ambarcațiuni, inclusiv una pentru colectat deșeuri, iar Master Adventures a contribuit cu trei bărci de rafting și veste pentru 18 persoane implicate.

„Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea a răspuns inițiativei ONG-urilor de a curăța malurile Crișului. Acțiunea se numește „Împreună pentru Crișul Repede curat”, și are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Râurilor, care se sărbătorește pe 14 martie, în întreaga lume. Am reușit să mobilizăm 50 de voluntari de la ABA Crișuri și vom aduce și trei bărci pentru a ajuta la recuperarea deșeurilor aflate în albie”, a declarat, pentru CRIȘANA, Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Startul s-a dat ieri, la ora 12.00, pe malul drept al Crișului, în parcarea din fața magazinului de articole de pescuit Pescuit Total, aproximativ 100 m amonte de Podul Decebal. Pentru a evita orice incident pe parcursul desfășurării acțiunii, Andrei Togor, de la Asociația Aqua Crisius, le-a făcut celor prezenți un minim instructaj.  

Salubrizarea malurilor Crișului s-a făcut între orele 12.00 și 18.00, acționându-se atât de pe maluri, cât și din bărci. Organizatorii au pus la dispoziția participanților saci menajeri și mănuși.

„Se acționează pe malurile unde, din păcate, cetățenii, atunci când ies la plimbare sau pescuit, uită să arunce deșeurile în locurile special amenajate, și atunci ele rămân pe cursurile de apă. Cei din ambarcațiuni acționează în zonele unde este foarte greu sau periculos să se strângă deșeurile”, a conchis Anca Mihociu.