Peste 200 de liceeni din Oradea au participat luni, 15 mai, în Sala Mare a Primăriei Oradea la o dezbatere pe tema „Educaţia pentru familie”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Femeilor Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar Bihor şi Episcopia Greco-Catolică, şi s-a desfăşurat cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Familiei.

 

Invitaţiei lansate de Ana Angela Pop, preşedinta UFB şi moderator al acţiunii, au răspuns 200 de adolescenţi, elevi ai liceelor: Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” şi Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Organizatorii au decis să se axeze de această dată pe moralitate şi spiritualitate, dar într-un mod interactiv, care a înlocuit cu succes obişnuitele prelegeri întâlnite la astfel de manifestări. Într-o succintă introducere, profesoara Ana Angela Pop le-a reamintit elevilor care sunt principalele caracteristici ale familiei, aşa cum au fost ele predate la orele de Educaţie Civică, de la funcţia biologică, la cea socială. Ulterior, invitatul special al evenimentului, preotul Antoniu Chifor, profesor de teologie biblică la Seminarul Greco-Catolic şi responsabil de relaţia cu preoţii în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, i-a rugat pe elevi să-şi aleagă, din nouă priorităţi prezentate, pe cea considerată cea mai importantă pentru ei.

Pe primul loc în ordinea priorităţilor au fost banii, urmaţi îndeaproape de găsirea unui partener pentru întemeierea familiei (majoritatea fetelor) şi dezvoltarea personală prin educaţie şi studiu. Ultima pe lista priorităţilor a fost găsirea unui loc de muncă bun, iar penultima prioritate a fost aspectul fizic.

Pornind de la aceste considerente, preotul a încercat să găsească un echilibru între partea materială şi cea spirituală, explicându-le elevilor că una pe cealaltă nu se exclud. În plus, pr. Antoniu Chifor le-a dat un exemplu personal, de căsnicie reuşită, prezentându-se la eveniment alături de soţia sa, care le-a explicat adolescenţilor cât este de important să ai lângă tine, pe drumul vieţii, un partener care să te sprijine.

În cea de-a doua parte a evenimentului, adolescenţii au fost provocaţi de profesoara Deme Szabo Csila (Colegiul Economic Partenie Cosma) să răspundă la întrebări de cultură generală, câştigătorii fiind răsplătiţi cu rechizite.