Instalaţia de biogaz de la Săcueni, unică în România, care foloseşte dejecţii provenite de la fermele de animale învecinate, a fost finalizată. Investiţia, în valoare de 22,7 milioane lei, a fost derulată pe o perioadă de trei ani, de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, înfiinţată de Consiliul Judeţean Bihor, comuna Diosig și oraşul Săcueni.

 

Proiectul de construire a centralei de biogaz de la Săcueni, prin folosirea dejecţiilor animaliere şi vegetale, a fost finanţat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 22,7 milioane lei, din care solicitantul, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, a contribuit cu 383.683 lei, restul de 22,3 milioane lei fiind fonduri nerambursabile. Instalaţia a fost inaugurată ieri, în prezenţa şefului CJ Bihor, Cornel Popa, directoarei ADI Ecoland Bihor, Stela Babău, şi a reprezentanţilor constructorului, care au prezentat investiţia, menţionând că aceasta va fi funcţională începând de săptămâna viitoare, după ce se va primi autorizaţiile necesare. Instalaţia de biogaz are o putere de 500 kW şi va reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 2.260,54 tone anual. Potrivit reprezentanţilor ADI Ecoland, 5.440 de tone de dejecţii animaliere vor fi folosite anual din fermele zootehnice şi din gospodăriile populaţiei din zonă pentru producerea biogazului. De asemenea, suprafaţa de teren cultivat va creşte cu aproximativ 126 ha şi vor fi folosite 8.800 tone de siloz în procesul de obţinere a biogazului. Procesul de producţie a biogazului începe după cântărirea deşeurilor, care vor fi depuse în două fermentatoare de 5.000 metri cubi fiecare, unde, amestecate cu silozul de porumb şi secară vor produce gaz metan. O microcentrală va transforma apoi gazul în energie electrică. În minicentrala cu motor cu gaz se realizează concomitent producerea energiei electrice şi a energiei termice necesare tehnologiei. În cazul în care biogazul rezultat nu poate fi utilizat, gazul se elimină în mediul înconjurător prin intermediul instalaţiei de ardere (făclia de siguranţă) sau prin supapa de siguranţă (instalaţie de siguranţă mecanică pentru avarie). Această soluţie este răspândita în întreaga lume la instalaţiile de biogaz. În ceea ce priveşte reziduurile rămase în urma fermentării dejecţiilor, acestea vor fi folosite ca îngrăşământ agricol.

Energia electrică produsă la Săcueni va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional, iar contravaloarea ei va fi compensată în facturile emise de Electrica Consiliului Judeţean Bihor şi celor două primării implicate în proiect, Diosig şi Săcueni. Potrivit preşedintelui CJ Bihor, valoarea economiilor făcute anual se ridică la 150.000 de euro. La rândul său, directoarea ADI Ecoland, Stela Babău, a menţionat că dejecţiile necesare funcţionării instalaţiei pentru următorii doi ani au fost deja cumpărate de la fermierii din zona Săcueni.