Ziua de 15 august a fost ziua preaînălţată şi preacinstită a marii sărbători a Sfintei Marii. Este ziua în care creştinii serbează Adormirea Maicii Domnului, fiind cea mai mare sărbătoare a verii. După ziua Sfintei Marii se pot face nunţi, încep târgurile, oile coboară la vale de pe munte, încep semănăturile de toamnă şi stuparii cerceteză munca albinelor. De Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, ele fiind bune de leac şi de sănătate.

Pentru cei care au făcut jerfa supremă
În faţa Bisericii Ortodoxe cu hramul Adormirea Maicii Domnului din centrul comunei Tinca se află mormintele eroilor căpitan Şerban Hulea, Gheorghe Câmpeanu şi ale altor 26 de eroi necunoscuţi, care în septembrie 1944 au căzut pentru eliberarea localităţii Tinca şi a împrejurimilor sale. Este în spiritul şi tradiţia poporului rãmân de a-şi cinsti eroii şi de a aduce laudã jertfei lor supreme. Osemintele lor au fost mutate la umbra acestei biserici, pentru veşnica odihnă, în glasul şi mângâierea minunatelor ei clopote. "Rugăm Cerul şi pe Cea plină de har care astăzi a trecut Acolo să vegheze asupra neamului nostru românesc şi să-l păzească pe el şi această ţară, numită Grădina Maicii Domnului".


Desfăşurarea activităţilor
Conform tradiţiei, Consiliul Local şi Primăria comunei Tinca, cu prilejul Zilei tincanilor, au lansat invitaţia de a a participa la acestă sărbătoare conducerilor Prefecturii Bihor, Consiliului Judeţean, instituţiilor, unităţilor şcolare, societăţilor cu capital de stat şi privat, populaţiei comunei Tinca. Au participat reprezentanţi ai unor partide politice, precum senatorul Petru Filip şi deputatul Sorin Ioan Roman.
La ora 12.00, primarul comunei Tinca, ing. Teodor Coste, a deschis fesivităţile prilejuite de Ziua tincanilor, având loc un ceremonial religios şi militar. A fost oficiată slujba religioasă în memoria eroilor, la monument fiind depuse coroane şi jerbe de flori.
Un alt moment de mare încărcătură emoţională a fost prilejuit de înmânarea diplomelor de merit unor cetăţeni ai comunei. A urmat un program artistic susţinut de ansambluri de cântece şi dansuri, de asemenea, printre care şi cel al elevilor Şcolii cu clasele I-VIII din Tinca, sub conducerea profesoarei Paraschiva Cãrbunar.
După defilarea gărzii de onoare, festivităţile din centrul comunei s-au mutat în Vadul Băilor Tinca.

Depuneri de coroane
La Monumentul Eroilor au depus coroane de flori reprezentanţii Consiliului Judeþean Bihor, ai Prefecturii Bihor, Primăriei Tinca, Consiliului Local Tinca, Partidului Democrat Liberal, Partidului Social Democrat, dar şi cei ai unor instituţii şi societăţi comerciale din comună.
Cu prilejul aniversării a 50 de ani de căsătorie, Consiliul Local şi Primăria Tinca au înmânat diplome şi bani unor perechi de soţi din comuna Tinca.

Pana de la seceriş

Un suav şi încântãtor program artistic au susþinut elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Tinca, îndrumaţi de profesoara Paraschiva Cărbunar. Cu evlavie şi încântare cei prezenţi au ascultat cântecele "Ave Maria" şi "O, Măicuţă sfântă", admirând apoi cu mare încântare transpunerea artistică a obiceiului "Pana de la seceriş".

Primăria Tinca, un an plin de lucrări edilitare
Timp de un an, respectiv din luna iunie, 2008, până în august 2009, conducerea Primăriei Tinca a reuşit să întreprindă o serie de acţiuni şi lucrări care au situat la un nou nivel stadiul general al activităţii sale. Dacă e să ne referim la una dintre principalele sale lucrări, sigur ne vom referi la construcţia Biroului de evidenţă a populaţiei şi la Staţia de salvare, investiţie realizată în acest moment în proporţie de 80 la sută. În decursul lunii noiembrie locuitorii comunei îşi vor putea obţine buletinele, paşapoartele şi carnetele de înmatriculare aici, la Tinca. Dacă în prezent dispunem de o salvare, în perioada următoare vom mai avea încă o maşină similară. Dacă e să ne referim acum la sediul Primăriei Tinca, trebuie să admitem cu plăcere că acesta acum este complet renovat. Fãcând o succintă prezentare a cãminului cultural, trebuie sã admitem cã situaţia este încă departe de ceea ce ne dorim. Intenţionăm să refacem acoperişul, există un proiect în acest sens şi dispunem şi de banii necesari. O lucrare aflată în centrul atenţiei noastre este noua bază sportivă din Tinca, lucrare deja licitată, iar lucrările de construcţie au şi început. O prioritate pentru noi sunt şi drumurile. Ajutaţi de către Consiliul Judeţean şi bazându-ne şi pe fondurile locale, am realizat circa 4 km de asfalt. În ultima perioadă am realizat drumul de la autogară până în Băi, totodată, reuşind să asigurăm şi reabilitarea iluminatului public în zonă. Avem depuse deja proiecte în valoare de 8 milioane de euro. Cel mai mare proiect este cel de canalizare, documentaţia fiind deja depusă. În acest proiect suntem împreună cu Zona Metropolitană Oradea şi cu municipiul Beiuş, valoarea acestuia fiind de 83 milioane euro, din care comuna Tinca va dispune de 5,5 milioane euro. Dosarul va fi depus la Comisia Europeană şi apreciem că până în primăvară va începe execuţia lucrării. În ultimul timp aţi aflat despre proiecte privind modernizarea satului românesc. Am depus eforturi şi am finalizat un proiect în valoare de 2,5 milioane euro, care cuprinde asfaltarea a circa 10 km străzi în localitatea Tinca, Girişu Negru şi Gurbediu, construcţia unei grădiniţe în Gurbediu şi reabilitarea cãminului cultural din Girişu Negru. De asemenea, am reuşit reabilitarea drumurilor comunale Tinca - Cociuba Mare şi Gurbediu - Ianoşda. Pentru prima dată i-am ajutat pe producătorii agricoli şi pe deţinătorii de terenuri la nivelarea drumurilor agricole, lucrare primită cu mare interes de cetăţenii noştri.
În localitatea Râpa, vom duce o conductă ce va uni depozitul central de apă cu actuala reţea de alimentare cu apă, estimând cã vom finaliza această investiţie în aproximativ trei luni. În satul Gurbediu s-a finalizat lucrarea de alimentare cu apã, în satul Girişu Negru avem şcoala în renovare, am finalizat un pod şi, de asemenea, dispensarul comunal. La Belfir mai avem o grădiniţă în lucru, am extins reţeaua de alimentare cu apă şi am construit un pod. Pentru toate aceste lucrări noi cerem sprijinul senatorilor şi deputaţilor, bucurându-ne în numele tururor locuitorilor aşezărilor noastre, dacă îl vom primi.

Ademeniţi de frumuseţea unei splendide zile de vară, până la orele târzii ale serii, cei prezenţi au participat la diverse momente recreative şi distractive, inclusiv meciuri de fotbal în cadrul Cupei Tinca. Ansamblul "Crişana", îndrăgiţi solişti de muzică populară, nelipsiţi la frumoasele serbări câmpeneşti, au întregit atmosfera de sărbătoare. Toţi participanţii la acest minunat program al zilelor de vară s-au bucurat fãră rezerve de plăcerea de a savura produse culinare, servite la... iarbã verde, nelipsind desigur micii, grătarele şi berea.
Orele serii au fost rezervate dansului, atât de dorit de fiecare participant la această sărbătoare minunată, ce a avut loc în miez de gustar. O zi minunată, încheiată feeric, cu multă bucurie şi voie bună.