Poliţia Locală Oradea şi-a prezentat marţi raportul de activitate pe anul 2016, un an la finalul căruia reprezentanţii acestei instituţii au putut spune că „nu s-au plictisit deloc”. În 2016, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 19.114 sancţiuni, din care 7.131 avertismente şi 11.983 amenzi în sumă totală de 2,8 milioane lei. Obiectivele vizate în continuare sunt imaginea, curățenia și calitatea vieții în Oradea.

 

Într-o conferinţă de presă susţinută de directorul executiv al Poliției Locale, Cristian Beltechi, și directorul executiv adjunct Ioan Găluț, la care a participat şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta, au prezentat, luni, raportul privind activitatea Poliţiei Locale Oradea pe anul 2016. Poliția Locală are în prezent 51 de polițiști locali operativi, activitățile specifice ale instituției fiind ordinea publică și rutieră; combaterea fenomenului de comerț ilicit; disciplina în construcții și afișaj stradal; protecția mediului.

„În anul 2016, accentul s-a pus pe cooperarea cu Poliţia Municipiului Oradea, majoritatea patrulelor mixte realizând serviciul în intervalul orar 07.00-15.00, realizând o alocare suplimentară a agenţilor pe schimbul II al zilei, în intervalul orar 15.00 - 23.00, astfel Poliţia Locală menţinând prezenţa în teren pe o durată de 17 ore. Patrularea auto, precum şi cea pedestră s-a intensificat. De asemenea, s-a colaborat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor şi Poliţia Rutieră”, a menționat directorul executiv.

Principalele activităţi în cadrul serviciului de ordine publică au prevăzut menţinerea ordinii şi a liniştii publice în cele 8 sectoare, patrularea mixtă cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea, descurajarea faptelor antisociale, reducerea infracţionalităţii stradale etc.

 

Cerşetoria, în vizor

Cristian Beltechi a menționat că, în cursul anului 2016 Poliţia Locală Oradea a acţionat şi în vederea diminuării fenomenului de apelare la mila publică, acțiuni care au fost derulate parţial doar de agenții Poliției Locale sau în colaborare cu alte instituții, precum ASCO sau RER Ecologic Service. În cursul acestor acţiuni în cooperare cu RER Ecologic Service s-au desfiinţat 87 adăposturi improvizate, iar în colaborare cu ASCO polițiștii locali cu atribuții pe linie de cerșetorie au desfășurat acțiuni prin care se avea în vedere depistarea persoanelor care necesită o atenție particulară (copii aflați în risc de separare de părinți; copii separați de părinți; copiii străzii; copii abuzați etc.), 58 minori lipsiţi de supraveghere fiind predaţi Centrului Social. „Suntem unul dintre cele mai eficiente orașe în ceea ce privește rezolvarea problemei cerșetoriei în municipiu, prin eforturile comune cu alte instituții am reușit să reducem semnificativ acest fenomen, ridicând într-un an peste 2.000 de persoane”, a declarat Cristian Beltechi.

 

Razii privind transportul public

Împreună cu ITM Bihor, au fost organizate acțiuni de tip razie privind normalizarea situaţiei transportului public local (verificarea autorizaţiilor conducătorilor auto care efectuează transport persoane), iar cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind semnificaţia indicatoarelor rutiere sau sancţionarea pietonilor pentru trecere neregulamentară. Astfel, în anul 2016 au fost constatate 5.275 de contravenţii, din care 2.162 avertismente şi 3.113 amenzi contravenţionale în sumă totală de 791.950 lei. Un alt segment important al activității Poliției Locale vizează traficul greu în Municipiul Oradea, controalele desfăşurându-se în patrule mixte cu agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea, pe tot parcursul anului. Agenţii Poliţiei Locale au aplicat 401 sancţiuni contravenţionale în valoare de 116.500 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 înregistrându-se o scădere, „ceea ce înseamnă că transportatorii au înțeles importanța și semnificația acestor reguli”, a menționat Beltechi.

Cât priveşte activitatea de control comercial, persoanelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale în acest domeniu le-au fost aplicate 551 sancţiuni contravenţionale în valoare de 167.950 lei. În anul 2016, Poliţia Locală a verificat 355 de imobile, fiind emise 571 somații proprietarilor, iar 307 clădiri cu fațade neîngrijite au fost supraimpozitate, din care 27 și-au obținut documentațiile pentru a intra în procesul de reabilitare. În acest domeniu, au fost aplicate 424 sancţiuni contravenţionale în valoare de 417.350 lei și au fost demolate panourile de publicitate ilegale din oraș, abaterile contravenţionale constatate fiind în sumă totală de 417.350 lei.

 

Mai puţine terenuri neîngrijite

Agenţii Poliţiei Locale au aplicat, anul trecut, 3.424 sancţiuni contravenţionale în valoare de 569.280 lei persoanelor care au încălcat legislaţia privind protecţia mediului. De la intrarea în vigoare a HCL nr. 794/2016 până la 30.11.2016 s-au identificat și realizat procedurile privitoare la 44 de terenuri neîngrijite și au fost somați 45 de proprietari. ,,Am inventariat 47 de terenuri neîngrijite care au intrat la supraimpozitare. Vorbim de suprafețe mari de teren care nu au fost curățate de 4-5 ani, iar ca urmare a acțiunilor noastre de verificare și supraimpozitare, proprietarii au început curățarea lor”, a subliniat Cristian Beltechi. Agenții Poliției Locale au mai verificat contractele de salubritate pentru persoanele fizice și juridice, modul de colectare selectivă a deșeurilor de către locatarii Asociațiilor de proprietari, dar și depozitările ilegale de deșeuri: ,,Fenomenul depozitărilor ilegale de moloz s-a redus cu 80% față de anul trecut, în urma verificărilor, confiscărilor de mașini și sancțiunilor realizate împreună cu Garda de Mediu”, afirmă directorul Cristian Beltechi.

 

Peste 5.000 de petiţii

Anul trecut la dispeceratul instituţiei s-au înregistrat 5.442 de sesizări şi reclamaţii telefonice şi 1.832 de petiţii on-line prin intermediul aplicaţiei Oradea City Report. Sesizările sunt direcţionate automat către cele şase patrule din teren sau instituţiile abilitate pentru soluţionare. „La solicitările de la numărul de telefon 0259.969 făcute de către şoferii care şi-au găsit ocupat locul de parcare la domiciliu, poliţiştii locali s-au prezentat la faţa locului şi au amendat contravenienţii care au parcat abuziv. Cine parchează în locul altuia plăteşte parcarea cu 150 lei. Avem aproximativ 60 de astfel de sesizări săptămânal”, precizează Beltechi. Printre sesizările făcute de orădeni se mai numără cele legate de existenţa unor terenuri neîngrijite, a depozitărilor ilegale de deşeuri, a cerşetorilor sau a ţarcurilor pentru gunoi devalizate de scotocitorii prin resturi.

Viceprimarul Florin Birta a apreciat activitatea Poliţiei Locale, considerând că au reuşit să schimbe în bine imaginea oraşului. „Pe lângă toate aceste acțiuni realizate în colaborare cu structurile Ministerului de Interne, Poliția Locală are și atribuții foarte importante legat de imaginea, curățenia și calitatea vieții din Oradea. Dacă ați constatat că municipiul este mai curat, că sunt mai puțini cerșetori sau mai puține fațade neîntreținute, este și meritul agenților Poliției Locale. Felicit Poliția Locală pentru că a reușit să schimbe în bine fața orașului și vreau să vă asigur că vom continua și în anul 2017 aceste activități și vom încerca să menținem în continuare calitatea vieții în municipiu”.