Deoarece Autoritatea Aeronautică Română nu şi-a dat acordul pentru noua sală polivalentă, aceasta va trebui mutată din vecinătatea Aeroportului Oradea pe amplasamentul Pieței Obor. O locaţie, la prima vadere, mult mai accesibilă şi convenabilă pentru orădeni.

 

Primarul Ilie Bolojan a anunțat, ieri, într-o conferință de presă că a decis ca noul amplasament al viitoarei săli de sport polivalentă să fie cel unde acum funcționează Piața Obor. Primăria Oradea a colaborat cu Compania Naţională de Investiţii pentru a demara construirea unei săli de sport polivalente în municipiul Oradea lângă Aeroportul Oradea, vizavi de Cartierul Europa, între fostul Tancodrom şi Era Shopping. Deși inițial s-a primit avizul de la  Autoritatea Aeronautică Română, după finalizarea investițiilor de la Aeroport, s-a modificat regimul de înălțime. În aceste condiții, sala de sport prevăzută avea 25 de m înălțime şi nu se încadrează în noul regim de înălțime prevăzut, cel de 19 m.

„Am avut un acord iniţial de la Autoritatea Aeronautică Română privind acest amplasament. Acum, după ce Aeroportul a fost modernizat şi sistemele de aterizare au fost montate, nivelul de înălţime care poate fi acceptat acolo pentru o construcţie, nivel comunicat de Autoritatea Aeronautică, este de 19 m înălţime, iar sala de sport are 25 m înălţime conform proiectării. În această situaţie am luat decizia să mutăm amplasamentul sălii pe actualul amplasament al Pieţei Obor. Aici nu avem probleme, nivelul de înălţime acceptat depăşeşte 30 m. Sala Polivalentă va fi amplasată între căminul de studenţi al Universităţii Oradea, lângă sala de sport a Universităţii şi Auchan. Suprafaţa de 7,5 ha, din care 5,3 ha din Piaţa Obor şi 2,2 ha zona de lângă Universitate, care e tot terenul municipiului, este o suprafaţă arhisuficientă pentru construirea sălii de sport şi a parcărilor aferente. Noul amplasament ne şi ajută, întrucât vom putea folosi şi locurile de parcare construite pentru Piaţa Obor. Acum avem acordul Autorităţii Aeronautice Române, dar şi al Companiei Naţionale de Investiţii. Amprenta la sol a sălii este de cca 1 ha. La finalul lunii martie vom putea supune aprobării, în Consiliul Local, a proiectului de hotărâre care prevede noul amplasament”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a lucrărilor de la sala de sport polivalentă este de 22 milioane de euro. Construcția are o capacitate de 5.000 de locuri, însă cu ajutorul gradenelor mobile se poate ajunge la 7.000 de locuri.  Lucrările ar putea demara la toamnă sau în primăvara anului viitor. Între timp, Piața Obor va fi mutată pe amplasamentul inițial al sălii de sport. „Vom avea în vedere realizarea unei treceri de pietoni subterane, pentru că la fluxul de circulaţie de pe centură nu va fi posibil accesul pietonal decât în condiţii foarte dificile. Dacă totul este în regulă, construcţia sălii va putea începe în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor”, a completat primarul Ilie Bolojan. În ultimii ani Administrația Domeniului Public a investit, din fonduri proprii, 500.000 de lei, pentru modernizarea Pieței Obor. Numai anul trecut, peste 300.000 de lei au fost cheltuiți pentru ridicarea modulelor pentru agenții economici care își desfășurau activitatea aici.