Oradea a pierdut şansa de a organiza Campionatul European de Polo din 2010

Oradea a pierdut, ieri, şansa de a organiza Campionatul European de Polo din 2010, pentru care candidase împreună cu oraşul ungar Debreţin, conducerea Ligii Europene de Nataţie (LEN) optând pentru capitala Croaţiei, Zagreb. Decizia a fost luată la Eindhoven, după o şedinţă de aproape trei ore.

Potrivit unor surse din cadrul delegaţiei orădene, la baza deciziei, care a fost luată cu nouă voturi contra şase, ar fi stat reţinerea LEN cu privire la gestionarea unei competiţii de asemenea anvergură în două localităţi, despărţite în plus şi de o frontieră, fapt ce ar fi constituit un precedent. Comitetul tehnic, care a inspectat cele două bazine olimpice, de la Oradea şi Debreţin, nu a avut, în schimb, nimic de reproşat cu privire la condiţiile pe care cele două oraşe le-ar fi putut asigura. Primarul municipiului Oradea, Mihai Groza, s-a declarat dezamăgit din cauza deciziei forului european. "Probabil că au contat mai mult anumite relaţii interpersonale pe care Croaţia le-a avut. Sau probabil că e datorită situaţiei geografice a Croaţiei, cu ieşirea la mare, nu ştiu", a declarat Groza. "E păcat, însă, pentru că şi noi avem potenţial turistic si am fi meritat să organizăm campionatul. Oradea este singurul oraş din ţară care are o bază sportivă ultramodernă. Niciun alt oraş, nici măcar Bucureştiul, nu se mai poate mândri că a organizat trei campionate europene şi turneul preolimpic", a spus Groza.

Primarii oraşelor înfrăţite Oradea şi Debreţin, Mihai Groza şi Lajos Kosa, au anunţat candidatura comună a celor două municipii pentru organizarea Campionatului European de Polo pentru seniori, masculin şi feminin, din 2010 în urmă cu o săptămână, într-o conferinţă de presă comună. De altfel, cei doi primari au mers împreună şi la Eindhoven, la întrunirea LEN, pentru a pleda cauza oraşelor lor.