Manifestațiile anticorupție din România au influențat activiștii și politicienii de opoziție din întreaga regiune a Balcanilor, care speră să inspire un spirit de sfidare similar, scriu jurnaliștii de la publicația Balkan Insight.

 

Numeroşi oameni din regiunea Balcanilor și-au exprimat solidaritatea față de masivul protest antiguvernamental din România, regretând lipsa de voință a populației din propriile lor țări. Persoane din Serbia, Muntenegru și Bulgaria și-au exprimat admirația pentru manifestațiile din România, cerând organizarea de acțiuni similare împotriva corupției, crimei organizate și problemelor economice din țările lor.

Influențată de evenimentele din România, opoziția albaneză plănuiește să organizeze un protest antiguvernamental pe data de 18 februarie, acuzând Guvernul de la Tirana de corupție și legături cu crima organizată.

"Un exemplu de curaj popular din partea cetățenilor români. Pe 18 februarie vom sta împreună la Tirana", a declarat Lulzim Basha, liderul Partidului Democrat din Albania, făcând referire la manifestațiile anticorupție din România.

În Bulgaria, activiștii pentru o societate civilă au organizat duminică o demonstrație în fața Ambasadei României de la Sofia, în semn de solidaritate cu sutele de mii de români care protestau în orașele din România. Participanții la manifestaţia de la Sofia au afișat mesaje ca: "România, Bulgaria te susține" și "Uniți împotriva corupției".

În Muntenegru, unul dintre liderii principalului partid de opoziție, Frontul Democratic, Nebojsa Medojevic, a declarat că românii au demonstrat un nivel mai ridicat al culturii politice și o dorință de a apăra interesul public mai mare decât cetățenii din Muntenegru.

În Bosnia, șeful delegației UE și reprezentantul special al UE, Lars-Gunnar Wigemak, a stârnit o dezbatere aprinsă în această țară când a făcut referire la protestul anticorupţie din România în cadrul unui mesaj postat pe Twitter: "Când se va întâmpla la fel și în BiH (n.red, Bosnia și Herțegovina)".

În Sebia, mai mulți activiști din partea societăţii civile și jurnaliști și-au exprimat sprijinul pentru demonstrațiile din România și au lăudat spiritul de rezistență al românilor.