Prin intermediul Submăsurilor 16.4 și 16.4a, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), solicitanții au la dispoziție fonduri totale de două milioane de euro pentru crearea unor lanțuri scurte de aprovizionare a produselor agricole și pomicole.

Până la data de 28 februarie 2017, fermierii, comercianții de produse agricole și pomicole, dar și alte categorii de solicitanți, pot primi până la 100.000 de euro fără contribuție proprie dacă se asociază. Lanțul scurt de aprovizionare reprezintă un lanț alimentar format între producător și consumatorul final și cel mult un singur intermediar între aceștia, astfel având posibilitatea să comercializeze produsele obținute pe piața locală, la cel mult 75 de kilometri de locul de origine al produselor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Solicitanții eligibili pentru aceste măsuri sunt parteneriatele constituite din cel puțin un fermier sau grup de fermieri cu activitate în sectorul agricol sau pomicol și cel puțin un partener din categoriile de mai jos: microîntreprinderi și întreprinderi mici; organizații nonguvernamentale; consilii locale; unități școlare; unități sanitare; pensiuni și alte structuri de primire turistică sau de agrement; restaurante și alte structuri de alimentație publică. Potrivit prevederilor legale, parteneriatul poate fi constituit și între persoane fizice, cu condiția ca cel puțin liderul de proiect să fie o întreprindere înregistrată cel puțin ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau alte forme de asociere juridică (societate cu răspundere limitată, societate pe acțiuni etc.).

Printre cheltuielile eligibile pentru care se acordă sprijin nerambursabil se numără: realizarea unor studii și planuri de marketing, inclusiv analize de piață;   costurile de funcționare a cooperării, în limita a 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului, precum transport și diurnă, cheltuieli cu personalul sau cheltuieli de închiriere a spațiului folosit ca sediu de către membrii parteneriatului;    cheltuieli de promovare a lanțului scurt și a pieței locale, care să conducă la sporirea gradului de informare al potențialilor clienți; cheltuieli de marketing legate de etichetarea și ambalarea produselor, dar și crearea unei mărci înregistrate; investiții în construcția spațiilor de producție sau procesare, dar și dotarea cu echipamente a acestora; chiriile aferente utilajelor, mijloacelor de tranport și spațiilor pentru desfășurarea activității; cheltuielile cu onorariile partenerilor și colaboratorilor externi; cheltuielile de consultanță, până la pragul de 5% în cazul proiectelor fără construcții sau 10% în cazul proiectelor ce își propun realizarea unor construcții. Ajutorul financiar nerambursabil acordat este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectelor. Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși doi ani, în cazul proiectelor fără construcții, sau trei ani, în cazul proiectelor ce prevăd lucrări de construcții.

Pentru accesarea acestei finanțări, solicitantul va depune: planul de marketing cu detalierea investiției și acțiunile propuse pentru promovarea lanțului scurt și a pieței locale; acordul de cooperare al parteneriatului, iar un formular-cadru este disponibil pe site-ul www.afir.info; documente pentru terenurile agricole exploatate sau efectivul de animale deținut; documente pentru terenul și/sau clădirea pentru locul de implementare al proiectului; certificatul de urbanism în cazul proiectelor de construcții. De precizat că depunerea proiectului se va realiza în format electronic, prin intermediul platformei www.afir.info, până cel târziu îndata de 28 februarie 2017, la ora 15:59. Înregistrarea și transmiterea proiectului prespune crearea unui cont și depunerea documentelor, însoțite de cererea de finanțare, în format online.