Din data de 10 august, încep înscrierile on-line pentru două scheme de finanţare destinate, în special, întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM): "Sprijin pentru accesul la noi pieţe şi internaţionalizare" şi "Sprijin pentru implementarea standardelor internaţionale". Ghidurile solicitantului pentru aceste două scheme de finanţare, inclusiv formularele care trebuie completate pot fi descărcate de pe site-ul www.mimmctpl.ro, la rubrica "Fonduri structurale".

Beneficiarii eligibili
Cele două scheme de finanţare menţionate mai sus fac parte din Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CE) 2007-2013, Axa prioritară 1 (Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie), Domeniul Major de Intervenţie D1.1 - Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special IMM. Cei interesaţi (întreprinzătorii) de acest program de finanţare se pot adresa Centrului de Informare, Asistenţă şi Instruire pentru IMM-uri (CIAIIMM) Bihor, telefon 0753/047.074.
Cât priveşte beneficiarii celor două scheme de finanţare nerambursabilă, pentru care înscrierile on-line încept în data de 10 august a.c., aceştia sunt: microîntreprinderile, întreprinderile mici, întrerinderile mijlocii şi societăţile cooperative. Solicitantul trebuie să îşi desfăşoare activitatea în România şi să aibă înscrise în certificatul constatator codul/codurile CAEN aferent/aferente proiectului pentru care solicită finanţare nerambursabilă.

Tipuri de proiecte
Detalii am primit de la Ramona Tăciuleţ, consilier la CIAIIMM Bihor. În cadrul schemei de finanţare "Sprijin pentru implementarea standardelor internaţionale", principalele tipuri de proiecte sunt: înfiinţarea, modernizarea şi acreditarea laboratoarelor de încercări şi etalonări; implementarea şi/sau certificarea sistemului de management al calităţii (ISO 9001), sistemelor de management al mediului (ISO 14001 sau EMAS) sau a sistemului de management integrat calitate/mediu; etichetarea ecologică; certificarea produselor/serviciilor/proceselor. "În cadrul schemei de finanţare Sprijin pentru accesul la noi pieţe şi internaţionalizare, a precizat Ramona Tăciuleţ, principalele tipuri de proiecte sunt: participări la târguri internaţionale, în ţară şi în străinătate; participări la misiuni economice în străinătate; promovarea pe noi pieţe internaţionale; identificarea furnizorilor, a clienţilor externi prin programul Hosted Buyers."
De specificat că în cadrul acestui apel de proiecte solicitanţii pot depune mai multe proiecte.
Pentru fiecare schemă de finanţare, valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil este de 860.000 lei, cu condiţia respectării ajutorului de minimis. Intensitatea maximă a ajutorului de minimis este de 70% din totalul cheltuielilor eligibile pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici şi de 60% pentru întreprinderile mijlocii.