Peste 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor au acţionat, în acest sfârşit de săptămână, pe raza judeţului. În cadrul raziei, la care au participat şi jandarmi, reprezentanţi ai ISU Crişana sau ai Gărzii Financiare, au fost legitimate peste o mie de persoane şi câteva sute de autoturisme. Poliţiştii au reţinut un bărbat care a furat o maşină şi au depistat mai mulţi bihoreni care s-au urcat la volan băuţi sau fără să deţină permis de conducere.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în noaptea de vineri spre sâmbătă respectiv sâmbătă spre duminică, au fost angrenate importante forţe poliţieneşti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor, Ordine Publică, Poliţie Rutieră, Detaşamentului de Intervenţie Rapidă, poliţişti din cadrul poliţiilor municipale, orăşeneşti, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Gărzii Financiare şi ai Inspectoratului Teritorial al Muncii. În cele două nopţi au fost legitimate 1.004 persoane şi controlate 740 de autovehicule. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 755 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 108.640 lei. De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării 61 de permise de conducere, din care 27 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi au fost constatate 19 infracţiuni, printre care şase cazuri de alcoolemie peste limita legală, trei cazuri de conducere fără permis, două cazuri de conducere a unui autoturism neînmatriculat, un refuz de recoltare probe biologice. Totodată, au fost indisponibilizaţi 19,5 metri cubi de material lemnos. Reprezentanţii Gărzii Financiare şi cei ai ISU Crişana au aplicat sancţiuni contravenţionale la toate unităţile controlate. Sâmbătă seara, poliţiştii din Criştioru de Jos au depistat în trafic, în afara localităţii Sălişte de Vaşcău, un tânăr de 27 de ani, din localitatea bihoreană Ştei, în timp ce conducea o autoutilitară înmatriculată în municipiul Bucureşti. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că tânărul nu posedă permis de conducere şi prezenta o concentraţie alcoolică de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, oamenii legii au descoperit că autoutilitara fusese furată din faţa unei societăţi comerciale din Ştei în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 16.00. Pentru stabilirea alcoolemiei, conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice. Tânărul a fost reţinut în arest pentru o perioadă de 24 de ore, iar duminică a fost prezentat Judecătoriei Beiuş, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au emis faţă de acesta un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Sancţiuni au primit şi administratorii cluburilor de noapte din Oradea, mai multe astfel de persoane fiind cercetate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor după ce, în timpul raziei, au fost prinşi difuzând muzică de pe CD-uri piratate. Printre acestea se numără şi Dan Sferlea, administratorul clubului de manele "Sfera" din centrul oraşului, unde poliţiştii antifraudă au descoperit zeci de copii neautorizate ale unor albume muzicale.
"Administratorul localului este bănuit că deţinea operele muzicale în vederea utilizării pentru comunicare publică şi că ar fi reprodus fără autorizare programe pentru calculator", a anunţat inspectorul Alina Dinu.
Potrivit aceleiaşi surse, în timpul raziei făcute în club, poliţiştii au ridicat 43 de CD-uri şi un hard disk, iar cercetările continuă sub aspectul încălcării legii privind drepturile de autor.