Tot mai mulţi agenţi economici ne-au sesizat dificultăţile prin care trec din cauza lipsei, din circuitul masei monetare, a monedelor de 5 şi 10 bani, cu precădere. Faptul îngreunează raporturile cu clienţii, posibiliatatea de a da rest, în condiţiile în care preţurile produselor sunt fracţionate cu subdiviziuni ale leului. Ne-am interesat, prima dată, la Sucursala Judeţeană Bihor a Băncii Naţionale a României (BNR). "Şi noi am primit sesizări despre insuficienţa masei monetare, în speţă moneda de 5 şi de 10 bani, însă noi nu putem rezolva o astfel de problemă, dacă este aşa!, deoarce nu facem parte dintre sucursalele BNR care alimentează băncile cu masă monetară. Vom informa, totuşi, Banca Centrală" - a specificat d-na directoare Florica Floruţiu. Ca un agent economic să aibă o structură echilibrată de masă montară, se aprovizionează de la băncile comerciale, atunci când efectuează operaţiuni de plăţi şi încasări. Băncile comerciale reprezintă "plata turnantă" prin care se pune în circulaţie masa monetară, băncile alimentându-se, de la caz la caz, de la cele patru sucursale ale BNR (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi) abilitate pentru aceste operaţiuni. Numai că, majoritatea agenţilor economici se plâng de faptul că băncile din judeţul Bihor nu au sau au în cantităţi insuficiente monede de 5 şi 10 bani. La suscursala Bihor a BCR, de exemplu, am aflat, ieri, de la d-na Nataşa Olah, şef Serviciu Casierie, că "avem doar 50 de monede de 10 bani". Şi tot d-na Olah ne-a precizat că penuria de monede de 5 şi 10 bani este de mai multă vreme. "Am făcut scrisori la Banca Centrală (BNR), dar ni s-a răspuns că sunt destule astfel de monede puse în circulaţie, numai că ele nu se întorc la bănci de la populaţie, aşa că nu e altă cale de rezolvare". Atât Sucursala Bihor a BCR, cât a şi Băncii Transilvania se alimentează cu masă monetară de la Sucursala Timişoara a BNR. Şi la Sucursala Bihor a Băncii Transilvania, am aflat de la d-nul Sorin Vătăşescu, şef Serviciu Casierie, că există "o foarte mare problemă", tot din cauza Sucursalei Timişoara a BNR. "În condiţiile în care avem 15 agenţii în Bihor, noi dispunem, azi, (ieri, n.a.) de aproximativ 900 de monede de 5 şi 10 bani, ceea ce este extrem de puţin" - a spus d-nul Vătăşescu. La Sucursala Bihor a BRD şi a Reiffeissen Bank răspunsurile primite au fost diplomatice şi tipice: "Noi avem, dar numai pentru clienţii noştri". Aprovizionarea cu masă monetară, dacă am înţeles bine, se face de către ambele sucursale, de la BNR Cluj. Dar, după câte se vede, cu o floare nu se face primăvară, iar insuficienţa de monede de 5 şi 10 bani, în Bihor, este ....acută! Doar Banca Centrală (BNR) nu înţelege realitatea, aplicând o politică perturbatoare.