Scandalul predării către Asociaţiile de proprietari a celor 85 de hectare de spaţii verzi aferente blocurilor din Oradea continuă cu o nouă rundă: Asociația de Proprietari Șelimbărului nr. 1 a acționat în judecată municipalitatea orădeană în data de 25 aprilie 2019, cerând anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 873 / 2018 pe motiv de nelegalitate.

Într-un comunicat de presă, Coaliţia Rogerius, care însumează o parte dintre asociaţiile din cartierul cu acelaşi nume, acuză municipalitatea orădeană că se comportă cu dispreţ faţă de asociaţii, refuzând să retragă Regulamentul privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan care obligă asociaţiile să întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor. „Constatăm cu stupoare că nici după adresa Prefecturii Bihor de la începutul lunii martie 2019 prin care „s-a apreciat că hotărârea în cauză poate întruni condițiile de legalitate numai în sensul în care nu există o obligație în sarcina asociațiilor de proprietari în a prelua întreținerea spațiilor verzi. Neexistând o obligație în acest sens, asociațiile nu pot fi constrânse în a semna un protocol de preluare sub sancțiunea unor amenzi contravenționale” conducerea Primăriei Municipiului Oradea nu a luat nicio măsură de retragere a hotărârii adoptate la sfârșitul anului trecut. Nu înțelegem dușmănia administrației locale față de locuitorii blocurilor organizați în asociații de proprietari!”, menţionează Felicia Bulzan şi Ioan Horvath, în numele Coaliţiei Rogerius. Cei doi precizează că după recomandarea Prefecturii Bihor, două asociații de proprietari - 1 Decembrie nr. 11 și 1 Decembrie nr. 56, care doresc „anularea așa-numitului Protocol privind întreținerea spațiilor verzi publice, document ce conține doar obligații și amenințări, nefiind nicidecum o convenție corectă în beneficiul tuturor partenerilor sociali și, în definitiv, a cetățenilor acestui oraș”, au depus o adresă în acest sens la Primăria Oradea în data de 2 aprilie, fără să primească niciun răspuns. În schimb, conducerea Asociației de Proprietari Șelimbărului nr. 1 din Oradea, „văzând cât de ostentativ acționează reprezentanții primăriei pentru impunerea acestui protocol”, a acționat în judecată municipalitatea orădeană pe data de 25 aprilie 2019, cerând anularea HCL nr. 873/2018.

„Speranța noastră este ca măcar prin aceste acțiuni, care se doresc a fi semnale pertinente către municipalitate, îi va pune pe aceștia din urmă în ipostaza de a servi cetățenii și nu un grup restrâns sau persoane, iar, de acum încolo, consultările prealabile vor urma un curs firesc al activității consilierilor înainte să voteze neinspirat și în detrimentul cetățeanului. Altfel, în continuare, singura sursă a acțiunii municipalității rămâne disprețul față de orădeni, impunându-ne cheltuieli care nu au nimic cu activitatea cotidiană și obligația față de Primăria Oradea”, au mai menţionat reprezentanţii Coaliţiei Rogerius.