În cadrul ședinței de săptămâna trecută, Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului a dat aviz de oportunitate pentru construirea a două imobile cu funcțiune mixtă - unul pe str. Calea Clujului, altul în Piața Țăranilor.

Firma Flavoia Invest a solicitat aviz de oportunitate pentru două proiecte, ambele având ca obiect construirea de imobile cu funcțiune mixtă (locuințe colective cu spații comerciale la parter), unul pe str. Calea Clujului, nr. 112 și altul pe str. Piața Țăranilor, nr. 1.

Suprafața de teren vizată de investiția de pe Calea Clujului nr. 112 este de 1.198 mp, iar cea vizată de investiția din Piața Țăranilor, nr. 1 de 507 mp.

„Comisia de urbanism a dat aviz de oportunitate favorabil acestor investiții, cu condiția modificării soluției de mobilare a terenului și a volumetriei. În general, cei care investesc în Oradea e evident că doresc să își maximizeze profitul, construind la cote maxime. Însă tocmai aici intervine rolul comisiei, de a opri derapajele urbanistice, de a proteja zonele de locuințe și de a încadra corect imobilele din punct de vedere estetic, urbanistic și funcțional. Prin urmare, comisia a considerat oportune investițiile propuse, urmând ca investitorul să revină în comisie cu documentația de urbanism, respectiv cu Planul Urbanistic de Detaliu”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Firma a realizat în Oradea mai multe proiecte imobiliare rezidențiale, cum ar fi cele de pe str. Iuliu Maniu, nr. 25 A, pe str. Păunului, nr. 3, Crinului sau Ep. Roman Ciorogariu, mergând pe aceeași linie de clădiri moderne, cu funcțiuni mixte.

Zona vizată de imobilul de pe str. Calea Clujului nr. 112 este într-o dezvoltare dinamică, chiar pe partea opusă construindu-se un hipermarket. În plus, arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș, precizează că „pe amplasamentul propus construcției de locuințe există acum un fond de locuințe degradat, pentru care chiar este indicat un proces de restructurare”.

Zona în care se dorește a fi construit imobilul din Piața Țăranilor nr. 1 era în trecut o zonă de locuințe individuale, care cu timpul au fost înlocuite de imobile cu diverse activități economice la parter.

Radu Fortiș spune despre acest perimetru că „se regăsește din punct de vedere urbanistic în zona M2 - o zonă mixtă cu funcțiuni de tip subcentral, dezvoltată de-a lungul unor artere de importanță locală, în cazul de față str. Ștefan Zweig. Zona corespunde construcției de locuințe, spațiul fiind caracterizat de un mixaj între spații comerciale de interes public general cu spații comerciale de interes local, la părțile superioare ale imobilelor aflându-se spații de locuințe.”