Filarmonica îşi deschide stagiunea

Filarmonica Oradea va susţine şi astăzi, 18 septembrie, concertul de deschidere a stagiunii, măsură aplicată din pricina restricţiilor în sală a unui număr mare de spectatori, ceea ce face ca publicul să fie împărţit în două zile consecutive.

În program sunt propuse trei lucrări de mare frumuseţe_ M. R. Delalande: Simphonies pour les Soupers du Roy, aranjament pentru octet de suflători: Jean-François Taillard;  W. A. Mozart: Concert nr. 5 pentru vioară și orchestră în La major, K.219 şi F. Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia a IX-a pentru coarde în Do minor. Concertul se va deschide cu suita Simphonies pour les Soupers du Roy de Michel Richard Delalande. Compozitorul baroc și organistul Delalande, născut la Paris, a fost contemporan al lui Jean-Baptiste Lully și François Couperin. A predat muzica fiicelor lui Ludovic al XIV-lea al Franței și a fost director al capelei franceze regale din 1714 până la moartea sa la Versailles în 1726. Delalande a compus peste şaptezeci de grands motets (gen de muzică sacră agreat de Ludovic al XIV-lea pentru grandoarea lui, scris pentru solişti, cor şi orchestră), balete şi suite orchestrale numite Simphonies pour les Soupers du Roy. VoSpectacolul va continua cu Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Această lucrare concertantă este de fapt ultima din seria celor cinci concerte pentru vioară compuse de tânărul Mozart la Salzburg. Demnă de autorul ei, lucrarea este de o frumuseţe echilibrată, invenţie proaspătă şi bravură tehnică fină, dezvăluind profunda cunoaştere a lui Mozart (aflat la doar 19 ani) acumulată despre acest gen, cât şi despre gustul muzical şi tehnica violonistică a vremii. În încheierea concertului se va audia Simfonia a IX-a pentru coarde în do minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). Considerat ca al doilea mare „copil – minune” al muzicii, după Wolfgang Amadeus Mozart, a debutat la 9 ani într-un concert cameral, iar la 13 ani a compus prima sa lucrare. La 15 ani putea susţine concerte cu compoziţii proprii, pe care nu le-a inclus în lista de opusuri. Între vârstele de 12 – 14 ani (1820-1823) a compus nu mai puţin de 12 simfonii pentru orchestră de coarde, concerte pentru pian, vioară, cvartet cu pian, o passacaglie pentru orgă.

Garanţia unei interpretări de clasă a lucrării concertante va fi asigurată de violonista Simina Croitoru, care și-a realizat studiile de licență, masterat și doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București.