Festival de Teatru pe Drum

Asociația de Teatru Shoshin din Cluj organizează cea de-a patra ediție a KaravanAct în perioada  17-22 august. Festivalul de Teatru pe Drum  din acest an se desfășoară timp de 6 zile  şi vizitează trei oraşe: Oradea, Satu Mare şi Cluj-Napoca şi include producţii din România şi Polonia. În Oradea, caravana cu spectacole se va desfăşura luni, 17 august şi marţi, 18 august. Producţiile prezentate sunt: Carmen Funebre, oferit de teatrul Biuro Podróży din Polonia. Spectacolul a fost inspirat din războiul din Bosnia și din alte conflicte etnice, precum și din fenomenul aprins al naționalismului și intoleranței la nivel mondial. Pe parcursul procesului creativ al spectacolului, membrii companiei s-au întâlnit cu refugiați din fosta Iugoslavie, care au povestit  despre propriul lor destin. Producția are un efect „amenințător” asupra spectatorilor prin folosirea personajelor pe picioroange, a focului, a luminilor de căutare și a muzicii înfiorătoare, evocând atât spaimă, cât și compasiune. Cea de-a doua producţie este Pyro, un spectacol de teatru-dans propus de M Studio din Sfântul Gheorghe. Compania s-a inspirat din tradiția circului, iar ideea acestui spectacol s-a născut în timpul repetițiilor pentru un un alt spectacol, unul chiar de teatru-circ, intitulat Sărbătoarea, în regia lui Péter Uray. O altă propunere este spectacolul Fiica tatălui, de Háy János, produs de Asociaţia Teatrală Shoshin. Textul lui Háy are la bază povestea asistentei poloneze Irena Sendlerowa, care a salvat peste 2.000 de copii din ghetoul de la Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, după cum subliniază însuşi autorul în prefață, realitatea a fost doar un punct de ponire.

Caravana include şi Concertul Fluidian. Fluidian (Emil Gherasim) este compozitor şi chitarist, iar creaţia sa include muzică acustică și electronică, muzică de film și teatru, mostre de sunet create pentru spectacole de dans contemporan și creații vizuale, muzică texturală minimalistă, „picturi sonore” și sondare ambientală. Detalii despre locul şi ora spectacolelor vor fi anunţate pe www.shosinetheatre.ro, si pe pagina de facebook karavanact.

 

Planul Phoenix

„Planul Phoenix”, cea mai nouă producţie a Trupei Szigilgeti va avea premiera în data de 14 august şi se va juca de la ora 20:30, pe scena Teatrului de Vară din incinta Cetății Oradea. Personajele din „Planul Phoenix” sunt locuitorii noului cartier de la periferia orașului. Un actor care și-a abandonat cariera, prietena lui, jurista ambițioasă, vecinii lor cu casa aflată permanent în renovare, o doctoriță și amantul ei, sunt personaje pline de culoare. Situațiile tragicomice din viața personajelor arată cât de subțire poate fi granița dintre autorealizare și autodistrugere. Spectacolul, bazat pe improvizațiile actorilor trupei, este regizat de Botos Bálint.