Procedura are ca scop legiferarea activităţii de colectare a debitelor de către departamente interne specializate folosite de un creditor.

Colectorii de debite nu vor putea utiliza nici un fel de tehnici care să hărţuiască, oprime sau să abuzeze debitorii persoane fizice.

Etapele activităţii de colectare a debitelor

Senatul a adoptat un Proiect de lege privind procedura colectării debitelor, act normativ prin care se instituie cadrul legislativ necesar reglementării activităţii societăţilor care colectează debite pe cale amiabilă. Noile reglementări stabilesc, totodată, etapele activităţii de colectare debite. Astfel, un prim pas îl reprezintă preluarea de la debitor a informaţiilor necesare legate de debitor, cuantumul creanţei, natura acesteia, documente justificative doveditoare a existenţei unei creanţe certe, lichide şi exigibile. Celelalte etape vizează de la încheierea contractului de prestări servicii între societatea specializată în colectarea debitelor şi creditor, iniţierea procedurii de colectare a creanţelor, încasarea onorariului, suspendarea activităţii în anumite situaţii speciale, până la încetarea activităţii în momentul colectării integrale a creanţei şi accesoriilor acestora sau la momentul obţinerii certificatului de insolvabilitate cu privire la starea debitorului sau a sentinţei în baza căreia debitorul persoana juridică a fost radiat. Precizăm că printre atribuţiile colectorilor se află analiza documentelor ce atestă debitul, contactarea telefonică a debitorului (sau a reprezentanţilor acestuia), notificarea, respectiv negocierea modalităţii de plată a debitului şi eşalonarea debitului restant, cu respectarea clauzelor contractuale faţă de creditori.

ANPC - cu ochii pe practicile ilegale

Potrivit Proiectului, un colector de debite nu va putea utiliza nici un fel de tehnici care să hărţuiască, oprime sau să abuzeze debitorul precum telefonarea în mod insistent, mediatizarea vânzării debitului cu scopul de a constrânge la plata acestuia. De asemenea, un colector de debite nu va avea voie să folosească practici ilegale în încercarea de a colecta un debit. Instituţia menită să supravegheze activitatea derulată împotriva debitorilor persoane fizice va fi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Legea urmează să fie trimisă pentru dezbatere şi adoptare la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Conform expunerii de motive, iniţiatorii consideră că pe piaţa colectării debitelor există o mulţime de noi prestatori de servicii sau creditorii şi-au constituit departamente interne specializate în colectarea amiabilă a debitelor, însă activitatea acestora nu poate fi controlată în baza legislaţiei actuale. Totodată, se mai arată în expunerea de motive, aceşti prestatori de servicii "se afla sub presiunea creditorilor, care apelează la serviciile lor, astfel încât s-a ajuns la situaţii în care se abuzează în raport cu consumatorul care are calitatea de debitor sau restanţier faţă de un creditor".