Una dintre cele mai puternice competiţii de acest gen din ţară se va desfăşura, în perioada 1-3 iunie, în judeţul Bihor. Astfel, 22 de echipe româneşti, europene, dar şi din ţări precum SUA sau Malaezia vor avea reprezentanţi care se vor bate pentru câştigarea întrecerii.

Formatul întrecerii organizate de către Clubul Ciclist din Marghita în parteneriat cu Bellotto, CJ Bihor, Primăria Oradea, Discover Bihor şi Visit Oradea este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut. Există doar o uşoară modificare, caravana ciclistă urmând să traverseze comuna Diosig şi nu doar s-o ocolească aşa cum s-a întâmplat în 2017. Printre echipele participante se vor regăsi şi 4 formaţii româneşti, Team Novak, MsTina, Steaua Bucureşti şi Devron Timişoara. Bihoreanul Raul Sînza, legitimat la MsTina, după ce a ocupat locul 36 într-o probă din Turul Croaţiei este cotat cu şanse la podium de către organizatorii întrecerii.

Etape însumând aproximativ 440 km

Turul Bihorului va avea două etape şi două semietape. Etapa I (1 iunie) cu startul de la ora 12.00, din Piaţa Unirii, Oradea – Aleşd – Bratca – Băile Felix – Oradea (sosire după 180 km în Piaţa Unirii în jurul orei 16.20). Sâmbătă, 2 iunie, se vor desfăşura cele două semietape. Prima, de la ora 9.30, cu pornire din Piaţa Unirii, va avea loc pe traseul Oradea – Băile Felix – Beiuş – Stâna de Vale (86 km – sosire aproximativ ora 12.00), iar cea de-a doua, contratimp, cu startul din Piaţa Unirii (ora 18.00) şi cu traseul în jurul Parcului Bălcescu (1,9 km). Ultima rundă se va disputa duminică, 3 iunie, pe traseul Oradea (startul la ora 15.00 din faţa CJ Bihor)– Vama Săcueni – Marghita – Pădurea Neagră – Oradea (sosirea după 171 km în Piaţa Unirii, în jurul orei 19.00).

Androni Giocattoli – de la Turul Italiei la Turul Bihorului

Cu ocazia prezentării tuturor acestor detalii, alături de Sabin Andoniu, directorul tehnic al competiţiei, au fost prezenţi Banto Norbert, directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor din cadrul CJ Bihor, Mihai Jurcă, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, Petruţ Drăgan, directorul DJST Bihor, Sorin Indrieş şi Alin Gherman, de la Poliţia Bihor. „Ne bucurăm să putem găzdui astfel de evenimente extrem de binevenite în ceea ce priveşte imaginea. Promovăm sportul, iar Turul Ciclist al Bihorului este un evenimet care atrage oamenii şi tocmai de aceea îl vom susţine în continuare. Totodată doresc să salut cursa amatorilor care, pe viitor, ar putea atrage numeroşi participanţi din alte oraşe”, este de părere Mihai Jurcă, directorul APTOR. La rândul său, şeful AMD Bihor apreciază importanţa competiţiei. „Ne bucurăm că această întrecere continuă. Noi, ca instituţie, promovăm destinaţiile turistice din Bihor, iar concursul de la începutul lunii iunie vine să ne ajute în acest sens. Până la ora startului va fi lansat un clip de promovare a Bihorului care va putea fi urmărit pe panourile LED ce vor fi montate în Piaţa Unirii”, a spus Banto Norbert. La rândul său, Petruţ Drăgan, directorul DJST Bihor, i-a felicitat pe organizatori şi a precizat că, din punctul lui de vedere, Turul Bihorului este cel mai important eveniment sportiv din judeţ alături de Oradea City Running Day. Şeful Poliţiei Rutiere din Oradea, îşi doreşte ca, la fel ca anul trecut, să nu existe evenimente rutiere nedorite. „Ne simţim onoraţi să fim parteneri în organizarea unui asemenea eveniment. Apreciem iniţiativa de a organiza un curs pentru micii biciclişti şi totodată ne dorim să nu existe evenimente rutiere”, a afirmat Alin Gherman. Directorul tehnic al competiţiei spune că întrecerea din acest an nu are un favorit cert. „Vor participa echipe mai puternice, competiţia urmând a fi mai echilibrată. Androni Giocattoli va veni la Turul Bihorului imediat după ce va termina Turul Italiei. Va fi prezentă la start echipa Devron Timişoara care îl are în componenţă pe campionul naţional Marius Petrache. Cea mai grea etapă va fi prima, cicliştii urmând să treacă prin zona Bratca, o porţiune de traseu pe care noi o numim Transfăgărăşanul Bihorului”, a spus Sabin Andoniu.

Evenimente conexe

Prezentarea echipelor va fi făcută joi, 31 mai, de la ora 20.00 în timp ce cursul de educaţie rutieră denumit „Micul Velo Rutier”, în care toţi copiii participanţi vor fi recompensaţi cu diplome, va avea loc chiar pe 1 iunie, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii. Un alt eveniment conex este cursa amatorilor care se va desfăşura pe 3 iunie. Va fi o etapă de 100 km, cu startul de la ora 10.00, desfăşurată parţial pe traseul cicliştilor. Tot pe 3 iunie, de la ora 15.30, în Piaţa Unirii, va avea loc „Carcover Racing Kids” unde copiii îşi vor putea testa abilităţile. Atât pe 1 iunie, cât şi pe 3 iunie va fi organizată o tombolă la care copii vor putea câştiga o bicicletă. Noutatea acestei ediţii o reprezintă transmisia live stream. Imagini în direct vor putea fi vizionate atât pe pagina oficială de facebook a Turului Ciclist al Bihorului, cât şi pe Youtube.