După cum era de așteptat, Federația Română de Baschet a decis încheierea sezonului competițional 2019-2020 în contextul pandemiei cu noul tip de coronavirus. O altă măsură luată de către Consiliul Director al FRB a fost ca nicio echipă, atât la masculin, cât și la feminin, să nu primească titlul de campioană.

„Consiliul Director al Federației Române de Baschet a constatat imposibilitatea continuării Ligii Naționale de baschet (masculin și feminin) și Ligii I – ediția 2019/20. De asemenea, s-a stabilit anularea competițiilor amintite cu clasamentele în vigoare la data de 8 martie 2020, fără decernarea titlului de campioană națională”, se arată în comunicatul trimis de către FRB tuturor cluburilor. Pentru a oferi echipelor angrenate în aceste competiții timpul necesar rezolvării tutror aspectelor organizatorice, federația a decis ca hotărârea, luată marți, 19 mai, să intre în vigoare începând de mâine. Tot în cadrul comunicatului remis de către federație este făcută recomandarea ca toate entitățile sportive să încerece, pe cale amiabilă, încheierea contractelor pe care le au cu participanții la activitatea sportivă.

 

Decizie care nu dezavantajează pe nimeni

Făcând o analiză sumară a acestei hotărâri, putem spune că decizia Consiliului Director este una care să provoace cât mai puțină nemulțumire. La momentul declarării stării de urgență, U BT Cluj și CSM CSU Oradea se aflau, la egaliate de puncte (33), în fruntea clasamentului Ligii Naționale de baschet masculin. Alb-negrii ocupau prima poziție grație ultimei victorii obținute chiar în meci direct, pe propriul teren, chiar în dauna roș-albaștrilor. Cum ar fi fost dacă titlul de campioană ar fi revenit, în aceste condiții, unei echipe care a urcat pe primul loc în clasament grație unui coș marcat de Peak în ultimele secunde ale jocului din orașul de pe Someș. Ar fi fost total nedrept față de Oradea care ar fi avut 6 meciuri din sezonul regulat și playoff-ul la dispoziție pentru a șterge cele 30 de secunde nefaste din ultima etapă susținută în BT Arena. Cu toate acestea, nici optimismul exagerat al conducerii clubului orădean nu este unul fondat în condițiile în care, în acest sezon, ardelenii pregătiți de Dusko Vujosevic au arătat bine, reușind să-i învingă pe bihoreni în absolut toate jocurile susținute pe propriul teren.

 

Situație discutabilă la feminin

Dacă la masculin situația este cea prezentată mai sus, decizia de neacordare a titlului de campioană fiind cea mai aproape de adevăr, cu totul altfel stau lucrurile în întrecerea feminină. Aici, Sepsi Sfântu Gheorghe avea un avans de 3 puncte în fruntea ierahiei față de CSM Satu Mare, cu un bilanț de 13 victorii și o înfrângere față de 10-4, cât are echipa de pe locul al doilea. În aceste condiții este greu de crezut că ierarhia ar fi putut fi modificată până la final, dar Consiliul Director a considerat de cuviință să ia exact aceeași decizie stabilită pentru întrecerea masculină. Evident că pentru sport varianta ideală ar fi fost ca întrecerile să fie încheiate pe parchet, dar cum acest lucru nu a mai fost posibil, probabil că decizia FRB este cel mai aproape de adevăr.

Așadar, România a urmat calea pe care au luat-o campionate puternice precum cele din Turcia, Italia sau Franța. Cu toate acestea rămâne de văzut care vor fi criteriile în urma cărora vor fi stabilite echipele participante în cupele europene.