România susține astăzi, de la ora 12.00 (Digi Sport 1), un meci decisiv în compania Ungariei, în Grupa C a Campionatului Mondial de handbal feminin din Japonia. Cine va câștiga va ocupa locul 3 și se va califica în Main Round. Cu un golaveraj superior, selecționata maghiară are și varianta egalului pentru a merge mai departe.  

Spania și Muntenegru sunt deja calificate din grupa tricolorelor. România și Ungaria sunt adversare de tradiție, iar în ultimii 15 ani tricolorele au mai multe amintiri plăcute. În 2005, la St. Petersburg, prima reprezentativă a învins Ungaria în semifinalele Campionatului Mondial, cu acea generație de excepție pe care a avut-o handbalul românesc, cu Huțupan, Ardean-Elisei, Farcău, Vărzaru, Brădeanu, Gogârlă, Luca, Gatzel, Chirilă, Șomoi, Agrigoroaie, Tivadar, Pâslaru, Ungureanu, Stanca și Lecușanu.

Pe bancă au stat Gheorghe Tadici și Dumitru Muși, iar la final România a cucerit medalia de argint. În acest ciclu olimpic, România a surclasat Ungaria la Euro 2016 cu scorul de 29-21. Anul trecut, tot la Euro, tricolorele au pierdut cu 31-29, dar tot ele s-au calificat în semifinale. Jocul de anul trecut ne-a provocat o durere mare din alt punct de vedere, accidentarea gravă a Cristinei Neagu. Atunci, căpitanul României a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate, motiv pentru care apoi a absentat aproximativ 11 luni.

Cristina Neagu își amintește cu durere de precedenta întâlnire cu maghiarele: „Împotriva Ungariei mi-am rupt ligamentul anul trecut și chiar sunt curioasă cum o să fie senzația din ziua meciului. Cu siguranță își doresc la fel de mult ca și noi victoria și îsi doresc să meargă în grupa principală”, a declarat căpitanul echipei României.

Oricare dintre cele două selecţionate vor continua competiţia cu 0 puncte întrucât au pierdut meciurile cu echipele calificate, Spania şi Muntenegru. România a cedat categorc (16-31) în faţa ibericelor şi la limită (26-27) cu Muntenegru, după ce a condus până cu un sfert de oră înainte de final chiar şi cu 4 goluri.