În timpul ultimului stagiu de pregătire dinaintea Campionatului European de Minifotbal de la Székesfehérvár (Ungaria), Naționala, sextuplă câștigătoare a titlului continental, a efectuat un joc de antrenament la Beiuș. Adversara Naționalei a fost o selecționată locală, formată din tineri care practică minifotbalul la nivel de amatori.

Partida s-a desfășurat vineri, 19 august, pe terenul sintetic al Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” și a suscitat un interes deosebit în urbe, câteva sute de beiușeni asistând la meci. Partida a avut toate datele unei întâlniri amicale: a fost arbitrată de cunoscutul interpret de muzică de petrecere Claudiu Borza, iar scorul final a fost unul scontat, 6 la 1 pentru România, după ce la pauză era 3-0. Pentru Națională au marcat Cosmin Crăciun – în minutul 5, Ștefan Stîngă – minutul 11, Cătălin Anghel – minutul 16, Radu Burciu – minutul 27, Sorin Olteanu (autogol) – minutul 47 și Alin Bălan – minutul 49,   în timp ce golul de onoare al gazdelor a fost înscris de fostul mare fotbalist beiușean Remus Ganea, în minutul 33, din penalti. Echipa de start folosită de antrenorii Naționalei, Tudor Simon și Cristian Lupu, a fost următoarea: Bogdan Rădulescu, Mircea Popa, Cosmin Crăciun, Gabriel Tănase, Ștefan Stîngă și Radu Burciu. Au mai intrat pe teren Toader Mariciuc, Toma Vincene, Cătălin Anghel, Alin Bălan, Bogdan Chiper și Sebastian Vasile. Cât privește selecționata beiușeană, formația de start a fost compusă din: Ionuț Haidu, Cristian Marcu, Adrian Ban, Marcel Rus, Sorin Olteanu și Remus Ganea. Au mai evoluat, din postura de rezerve, Viorel Ile, Adrian David, Florin Fâșie, Ionel Laza, Ionel Bodin, Cosmin Tanchiș și Rareș Bârz.

Condiţii excelente de pregătire

Dan Cojocaru, directorul tehnic al Naționalei României de minifotbal, a precizat că este pentru a doua oară când Naționala se află în cantonament la Oradea, unde a găsit și acum, la fel ca anul trecut, condiții excelente de pregătire. Cât privește primirea de la Beiuș, aceasta a fost impresionantă, pe măsura fotbalului prestat de selecționata tricoloră. Dan Cojocaru a mai declarat că Naționala este în perioada de acumulări, de pregătire, dar că luni, când va debuta, cu Franța, la Campionatul European de Minifotbal, va fi sută la sută gata de joc. Referindu-se la șansele României de a-și apăra titlul, interlocutorul nostru a subliniat că este o mare presiune pe echipa noastră, deoarece am câștigat toate cele șase ediții anterioare ale europenelor, iar adversarii sunt tot mai motivați atunci când întâlnesc România. Cu toate acestea, ținând cont de selecția riguroasă și de cele patru stagii de pregătire efectuate în acest an, Dan Cojocaru este convins că România poate păstra titlul continental.

Şi Radu Burciu, căpitanul tricolorilor este optimist în privința șanselor la câștigarea celui de-al șaptelea titlu european consecutiv. Acesta a fost impresionat de atmosfera de la Beiuș și a declarat că și-ar dori cât mai multe astfel de partide de pregătire disputate în diverse orașe ale țării, considerând că aceste jocuri ar fi o bună propagandă făcută minifotbalului și echipei naționale. Cât privește secretul celor șase titluri continentale câștigate de România, Radu Burciu a mărturisit că este vorba despre unitatea grupului, Naționala de minifotbal fiind o adevărată familie, unde s-au legat prietenii trainice.

 Cea de-a șaptea ediție a Campionatului European de Minifotbal se desfășoară între 21 și 27 August, România participând la turneul final din postura de câștigătoare a tuturor celor șase trofee puse în joc până acum. Naționala noastră va întâlni Franța, în această seară, de la ora 21, după care va juca împotriva Lituaniei, marți, 23 august, de la ora 18 și a Spaniei, joi 25 august, începând cu ora 19.

Cantonament la Oradea

 

În vederea participării la Campionatul European din Ungaria, naționala de minifotbal a României s-a pregătit, în cursul săptămânii trecute, la Oradea. Campioana Europei la toate cele șase ediții desfășuarte până acum a ales și de această dată ca loc de antrenament Baza Tineretului din Oradea, pusă la dispoziție de Spiridon Baltsavias. După pregătirea centralizată de la baza orădeană, „tricolorii” au disputat și cele două jocuri de verificare, vineri și sâmbătă, cu Selecționata Beiuș și Selecționata Oradea, în care au fost rulați toți jucătorii care fac parte din lot. Portarul orădean Vlad Ghețe (prezent la Beiuș), component al echipei AEK Oradea, locul al 3-lea la ultima ediție a Campionatului Național și viitoare participantă în Liga Campionilor la minifotbal,  din păcate nu mai face parte din lot, renunțându-se la el, totuși mult prea ușor.

Momente emoționante

La sfârșitul partidei, „tricolorii”, împreună cu staff-ul tehnic alcătuit din Dan Cojocaru, Tudor Simon, Cristian Lupu şi Florin Trofin, au dat curs invitației gazdelor de a servi cina împreună cu organizatorii acestui eveniment, precum și cu adversarii din teren. Un moment emoționant a fost trăit de „tricoloroul” Radu Burciu care și-a sărbătorit ziua de naștere cei prezenți cântându-i „La mulți ani!” dovedind astfel din plin ospitailtatea celor care trăiesc în Depresiunea Beiușului. S-a scandat și „România! România!”, „tricolorii” promiţând un nou popas în Beiuș la întoarcere, pentru a prezenta trofeul celui de-al 7-lea titlu european pe care doresc să-l cucerească.

Egalii tricolorilor

Fără Bundea, Szeleş, Fărcuţa sau Sfârlea, Selecţionata Oradea nu a putut fi învinsă de campioana Europei, partida terminându-se la egalitate 0-0. Cu atâtea absenţe de marcă din rândul echipei gazdă, naţionala nu a avut nicio problemă în a controla jocul. Cu toate acestea, Vlad Gheţe, portarul care a fost considerat ca fiind ieşit din formă de către selecţioner, a avut o prestaţie senzaţională (9 parade salvatoare). Mai mult, acelaşi portar a apărat 4 lovituri de pedeapsă la final când s-au „bătut” loviturile de departajare. După executarea penalty-urilor, orădenii au câştigat cu 6-5. Slecţionata Oradea a avut următoarea componenţă: Gheţe – Pocian, Lazăr, S. Zadori, Ferariu, Buştea, Bota, M. Popa, Şumălan, Beudean, R. Giura. Antrenor: Adrian Iova. Manager: Spiridon Baltsavias. Selecţionerul tricolorilor a rulat toţi cei 14 jucători cu excepţia lui Mariciuc, portarul care i-a luat locul lui Gheţe, poate pentru a nu-i şifona imaginea.