Echipa de baschet feminin a oraşului dispută de astăzi şi până duminică primele trei jocuri din cadrul Ligii Naţionale. Turneul inaugural se va desfăşura la Satu Mare, unde orădencele au doar şanse teoretice cu unele dintre cele mai bune echipe ale campionatului.

Dacă în sezonul trecut s-au văzut nevoite să evolueze în primul eşalon baschetbalistic al ţării, deşi cu totul alta era strategia, de această dată, incertitudinea dată de pandemie şi bugetul limitat au făcut ca noul sezon să fie abordat cu un lot de jucătoare a căror medie de vârstă este de 17 ani şi jumătate. În condiţiile în care tinerele fete pregătite de către Veres Attila vor avea de înfruntat formaţii precum CSM Satu Mare sau Baschet Arad, două dintre cele mai puternice echipe ale campionatului, care au în componenţă atât baschetbaliste străine, cât şi jucătoare românce de o valoare ridicată, este greu de crezut că vor putea realiza surpriza. Cu toate acestea, este foarte importantă experienţa pe care aceste tinere o pot acumula în astfel de meciuri care cu siguranţă le poate folosi pe viitor. „Din cauza incertitudinii date de pandemie, am decis să nu transferăm baschetbaliste străine şi să mizăm în continuare pe baschetbalistele din pepiniera proprie. Situaţia incertă în care urmează să se desfăşoare campionatul şi banii mai puţini ne-au determinat să nu ne asumăm riscuri financiare în această perioadă, aducând sportive din alte ţări. Ne-am fi dorit să evoluăm în a doua divizie, dar, din păcate, din cauza numărului limitat de echipe, aceasta nu există”, a decalarat Veres Attila, antrenorul echipei.

 

Bugetele dictează ierarhia

Nici Universitatea Cluj, cea de-a 3-a formaţie pe care orădencele o vor înfrunta la Satu Mare, nu este cu nimic mai prejos decât primele două, echipa de pe Someş reuşind să învingă 68-55 pe Baschet Arad, la începutul acestei luni, în Cupa României. În noua ediţie a Ligii Naţionale vor juca12 echipe. Cinci dintre acestea dispun de bugete considerabile, iar alte 3-4 sunt formaţii de nivel mediu. CSU Rookies Oradea, cu o echipă practic de junioare, se va bate cu formaţii precum CSM Alexandria, Rapid Bucureşti sau Agronomia Bucureşti. De menţionat faptul că, în ciuda parteneriatului dintre Rookies Oradea şi CSU Oradea, clubului universitar, cu finanţare de la bugetul de stat, nu îi este permis să achite salariile jucătoarelor, astfel că sarcina financiară cade exclusiv pe umerii societăţii private.

 

„Singurul mod în care putem juca”

Turneul de la Satu Mare va fi practic o bulă în care toate cele 4 formaţii vor fi efectiv închise, limitate la deplasarea sală-hotel. „Deşi este de cel puţin trei ori mai costisitor modul de organizare pentru fiecare formaţie, este singurul fel în care putem juca în aceste vremuri. Suntem obligaţi să efectuăm câte două teste înaintea fiecărui turneu şi, din fericire, toată lumea este ok din acest punct de vedere”, a mai afirmat antrenorul baschetbalistelor. De menţionat că echipele participante trebuie să achite, în solidar, absolut toate cheltuielile în ceea ce priveşte testarea oficialilor prezenţi la turneu. Acest fapt demonstrează că situaţia financiară a federaţiei nu este tocmai roză în această perioadă din moment ce nu oferă niciun sprijin din acest punct de vedere.

 

Programul echipei CSU Rookies Oradea la turneul care se va desfăşura în sala de sport a LPS Satu Mare:

Astăzi, de la ora 17.00: CSU Rookies Oradea – Baschet Arad

Mâine, de la ora 17.00: Univeristatea Cluj – CSU Rookies Oradea

Duminică, de la ora 19.30: CSM Satu Mare – CSU Rookies Oradea

Din cauza pandemiei, intrarea spectatorilor în sală nu va fi permisă.

În celelalte două turnee, vor participa următoarele echipe:

- la Sfântu Gheorghe: KSE Târgu Secuiesc, Ţara Bârsei Braşov, Sepsi Sfântu Gheorghe şi CSM Târgovişte

- la Bucureşti: Phoenix Constanţa, Agronomia Bucureşti, CSM Alexandria şi Rapid Bucureşti.