Indiscutabil, voleiul șteian trăiește în acest an clipe de adevărată glorie, deoarece „recolta” de medalii începe să umple „lada cu zestre” la această disciplină sportivă cu o mare tradiție sub Apuseni, dar mai ales iubită, indiferent de nivelul în care „mingile zburătoare” au activat de-a lungul anilor.

A venit rândul fetelor, la volei gimnazial, să se claseze în „careul de ași” la nivel național, mai precis pe locul trei, în recentul turneu final, organizat în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSȘ), desfășurat în Complexul Sportiv „Sydney 2000” din Izvorani, comuna Cioplani, județul Ilfov, în perioada 22-25 mai. La acest puternic turneu, unde voleibalistele șteience s-au prezentat excelent, au participat campioanele a opt județe, Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni, Școala Gimnazială Nr. 27 București, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Craiova, Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș, Colegiul Național „A. I. Cuza” Focșani, Școala Gimnazială „Toma Cocisiu” Blaj, Colegiul „Național „Vasile Alecsandri” Bacău, clasate, la final, în această ordine.

Grupa, pierdută la mare luptă

Cele opt finaliste au fost împărțite în două grupe, iar voleibalistele șteience au câștigat primul meci, 2-0, în compania campioanei județului Alba, Școala Gimnazială „Toma Cocisiu” Blaj. În a doua întâlnire, campioana județului nostru a pierdut la mare luptă, după un meci nerecomandat cardiacilor, cu 0-2, în fața celor de la CN „Nicolae Titulescu” Craoiva, pe seturi 22-25, 21-25. Ultima partidă din grupă, una decisivă, a fost câștigată categoric, scor 2-0, în fața celor de la CN „A.I. Cuza” Focșani, clasându-se pe poziția a doua, dar câștigând „biletele” pentru semifinale.

  • au revanșat în „careul de ași”

Nu doresc să fiu critic la adresa organizării acestui turneu, însă câteva lacune și-au pus din plin „amprenta” pe ordinea locurilor ocupate în clasamentul final. Meciurile, din ambele grupe, s-au jucat într-un ritm amețitor, în aceeași sală, încă de la primele ore ale dimineții, iar echipa șteiană a avut neșansa să joace ultimul meci din grupă vineri, de la ora 13.00, pentru ca în aceeași zi să joace semifinala, programată la ora 18.00. Deci ne putem imagina cât timp de odihnă au avut fetele noastre înaintea abordării unui meci decisiv în lupta pentru medalii. Din păcate, oboseala și-a spus din plin cuvântul, iar argeșencele, care au jucat la prima oră, 9.00, meciul lor din cealaltă grupă, au avut câștig de cauză, chiar dacă șteiencele s-au „agățat” de fiecare minge, pierzând la mare luptă. În finala mică s-au „duelat” din nou cu fosta colegă de grupă, CN „Nicolae Titulescu” Craiova, pe care au învins-o cu 3-1, luându-și revanșa, fapt ce le-a conferit câștigarea medaliilor de bronz. Trebuie specificat că, dacă în grupe, câștigătoarea meciului a fost echipa care și-a adjudecat două seturi, din faza semifinalelor s-a trecut la regula trei seturi câștigate din cinci.

Bihorencele, o adevărată familie

Din partea Ministerului Educației Naționale turneul final din cadrul ONSȘ a fost supervizat de prof. Magda Melinte, inspector de specialitate, care a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii despre această competiție unde s-au înfruntat cele mai bune opt echipe din țară. „Sigur, este de apreciat pasiunea acestor minunate sportive care, pe lângă munca depusă în bănci, dovedesc o mare dăruire în orele de antrenamente, care, iată, s-au materializat prin participarea la turneul final. Am remarcat bucuria tururor de a juca, dar am evidențiat încă din prima zi echipa bihorencelor care practic a molipsit prin spiritul colectiv. Faptul că la acest turneu final a participat și primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, îmi întărește ideea că bihorencele alcătuiesc o adevărată familie, motiv pentru care le felicit, dar am și convingerea că sportul juvenil este unul sprijinit în orașul dumneavoastră”, a afirmat, pentru CRIȘANA, prof. Magda Melinte. Într-adevăr, în ciuda unei distanțe destul de mari, primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, și-a găsit timp, ca și în alte ocazii când sportivii șteieni luptă pentru imaginea urbei lor, să fie alături de aceste minunate voleibaliste, încurajându-le chiar la „fața locului”. Pe lângă medaliile de bronz, echipa șteiană s-a întors acasă și cu „Diploma pentru cea mai tehnică jucătoare a turneului”, atribuită voleibalistei Larisa Melania Cuc, care a demonstrat reale calități, apreciate ca atare.

O performanță demnă de remarcat

Clasarea pe locul trei la acest turneu final reprezintă pentru tinerele voleibaliste șteience o preformanță demnă de toată lauda, raportându-ne, bineînțeles, la nivelul în care a avut loc competiția, ele răspunzând prin aceasta la condițiile excelente de care au beneficiat atât din partea unității de învățământ din care fac parte, a cărei conducere este compusă din prof. Simona Pantea și Liana Moruț, directoare, respectiv directoare adjunctă, cât și a autorităților locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, mari iubitori, dar mai ales susținători, ai fenomenului sportiv în orașul de la poalele Munților Apuseni. Profesoara Raluca Jude a făcut un adevărat sacrificiu alături de fetele pe care le antrenează, deoarece a participat la acest turneu dintr-o poziție inedită, fiind însărcinată, dar viitoarea mămică a știut să-și canalizeze emoțiile dând dovadă de o mare stăpânire de sine, dar mai ales să treacă cu brio peste multe momente ale jocului cu un ridicat grad de „risc”, ținând cont de situația de pe tabela de marcaj, prin „oscilațiile” acesteia. Fericita antrenoare, Raluca Jude, a avut la dispoziție pentru acest turneu final următorul lot: Alexandra Cocoș, Antonia Țurcaș, Alexia Bota, Mălina Creț, Diana Micula, Oana Tomșe, Larisa Cuc, Bianca Fiundur, Raluca Vuluga, Elena Șerb.

„Lada cu zestre”, din ce în ce mai bogată

Sportul juvenil din oraș, bine susținut de Primăria și Consiliul Local Ștei, în care implicarea primarului Iulian Balaj și a viceprimarului Marius Cioară, este una consistentă, a dovedit și în acest an că atenția de care se bucură a dat rezultatele scontate. Astfel, după ce echipa de minivolei masculin a ocupt locul trei pe țară la turneul final disputat la Zalău, a venit rândul fetelor să obțină aceeași performanță. Dacă mai adăugăm faptul că echipa de speranțe feminin la volei s-a „oprit” la un set de participarea la turneul final, avem imaginea unui adevărat succes al sportului juvenil. Evident, nu trebuie uitată nici performanța fotbaliștilor juniori, care, în urmă cu puțini ani, au compus și ei „careul de ași” printr-o calificare la un turneu final pe țară. Așadar, „lada cu zestre” a sportului juvenil șteian este una plină de rezultate, motiv pentru care cei implicați merită admirația, dar și felicitările locuitorilor urbei de la poalele Munților Apuseni.