Ionuţ Popa şi Aurel Ţicleanu, la "Ziua Antrenorului" - "E atât de greu să fii antrenor"
"Ziua Antrenorului" a fost marcată ieri la Oradea pentru al doilea an consecutiv cu Ionuţ Popa şi Aurel Ţicleanu în calitate de invitaţi speciali. Acţiunea s-a adresat antrenorilor de fotbal din Bihor, profesorilor de sport cu specializare fotbal şi reprezentanților echipelor afiliate AJF Bihor.
"75-80% noroc, restul ştiinţă"
După ce preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, a prezentat invitaţii, antrenorul Ionuţ Popa s-a adresat asistenţei în stilu-i jovial şi direct. "Să fii antrenor e atât de greu! Trebuie să lucrezi cu toţi: cu jucătorii, cu presa, cu oameni din conducere care pot să-ţi schimbe soarta de antrenor. Când eram la FC Bihor, finanţatorul Marius Vizer spune că el are trei antrenori preferaţi: Iosif Rotariu, pentru că face tot ce i se spune, eu şi Ioan Andone, pentru că suntem căpoşi şi nu ascultăm ordinele. Am întâlnit peste tot primari sau conducători care se băgau la echipă, dar am găsit modalitatea de a mă înţelege cu ei. Viaţa de antrenor are şi probleme ascunse. Trebuie să fii deştept, pasionat, dar să ai şi noroc. În fotbal 75-80% e noroc, restul e ştiinţă", consideră antrenorul care a promovat cu FC Bihor în prima ligă în anul 2003.
"Indiferent cine ai fost, să-ţi faci ucenicia"
Popa este de părere că un antrenor trebuie să parcurgă mai multe trepte în activitatea profesională. "La început trebuie să înveţi, să-ţi faci ucenicia. Nu contează cine ai fost ca jucător. Pe de altă parte, un antrenor principal se vede de la început. Cel secund e croit pentru asta. Un antrenor trebuie să aibă pregătit bagajul de cuvinte care să te poată scoate din orice încurcătură, să fie un tip charismatic şi să ştie să facă o atmosferă plăcută în vestiar. Când pierzi eşti singur ca antrenor. Poate doar familia e lângă tine", a afirmat antrenorul echipei UTA.
Jocul, cel mai bun antrenament
Fan al fotbalului italian şi al echipei Lazio Roma, Ionuţ Popa a făcut de-a lungul timpului stagii de perfecţionare la AC Milan, AC Parma, FC Barcelona. "Italienii sunt aşi la tactică, preocupaţi până peste măsură de acest aspect. Sistemul 4-4-2 pe care l-am adoptat la echipele pe care le-am pregătit l-am însuşit cât am putut de bine acolo. În pregătirea care o fac niciodată nu pot înlocui jocul. Acesta e cel mai bun antrenament. Cel puţin de două ori pe săptămână fac un joc şcoală. Rezistenţa în regim de viteză e însă problema majoră în fotbalul modern", le-a spus cursanţilor. Chestionat pe seama celor mai mari realizări din activitate, Popa a detaliat: „Ion V. Ionescu îmi spunea că un antrenor este apreciat după numărul de promovări reuşite, eu am vreo 5. O realizare pentru un antrenor este şi când baţi pe Steaua sau Dinamo. La UTA când învingi pe Poli, iar la Poli când baţi pe UTA”.
"Sărăcia ne-a unit la Timişoara"
Ionuţ Popa le-a dezvăluit antrenorilor cum a preluat ACS Poli Timişoara cu -14 puncte şi ulterior a reuşit să o salveze de la retrogradare. "De-a lungul timpului, de trei ori mi s-a propus să vin la Timişoara, dar cei care m-au dorit nu au dus lucrurile până la capăt. Când retrogradarea era certă, am acceptat să vin la echipă, să o reconstruim, dar ce să vezi? Cu două săptămâni înainte de începutul campionatului am fost anunţaţi că vom juca tot în prima ligă ca urmare a falimentului Rapidului. Am pierdut primele 5 meciuri şi au vrut să mă schimbe, dar în etapa a 6-a am bătut Craiova cu 3-2 şi am început ascensiunea. Când am ajuns la punctaj pozitiv (1) am făcut un chef de pomină, ca o nuntă. Eram săraci, dar asta ne-a unit. Recunosc, totuşi, că dacă ştiam că jucăm în Liga I cu o penalizare de -14 puncte nu acceptam să vin antrenor", a mai afirmat Popa.
"Să vă perfecţionaţi cu cei mai buni"
Proaspăt licenţiat PRO - UEFA, prof. Dan Dobai a prezentat o lecţie teoretică referitoare la "Jocurile şi eficienţa lor în antrenament", cu studii comparative pentru copii, juniori şi seniori. Totodată, a oferit şi detalii referitoare la ultimul curs absolvit împreună cu doi bihoreni, Paul Popovits şi Cosmin Bărcăuan. "Tot ce am prezentat se poate rezolva prin joc. Să reţineţi de aici ce vi se potriveşte. Treceţi prin filtrul personal ceea ce aţi auzit aici. Obiectivul fiecărui antrenor trebuie să fie perfecţionarea la cel mai înalt nivel, cu cei mai buni colegi şi lectori. După obţinerea licenţei PRO ni s-a spus că după 10 ani de antrenorat începi să devii un ucenic bun", le-a transmis Dobai.
Antrenorul orădean a scos în relief şi două dintre lacunele fotbalului românesc. "Suntem deficitari în jocul 1 contra 1, precum şi la rezistenţa jucătorului în regim de viteză. Trebuie să lucrăm mult la acest aspect. Şi încă un lucru. Nu uitaţi că atomosfera este primordială într-o echipă, dincolo de tactică", consideră Dan Dobai.
Filozofia fotbalului
O prelegere a mai susţinut şi Aurel Țicleanu, membru în Comisia Tehnică a FRF, cu tema "Filozofia fotbalului". "Insist pe învăţare şi pe cunoaştere. Cunoaşterea este foarte importantă, atât cea generală, cât şi cea de specialitate. Ca antrenori trebuie să fim informaţi despre orice are legătură cu meseria noastră", a spus Ţicleanu.
Programul s-a încheiat cu o lecţie practică susţinută de Gheorghe Ghiţ la LPS Bihorul.
Cursul a fost organizat de AJF Bihor la Restaurant Coloseum printr-un proiect finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.