Hegemonie spaniolă şi la Cupa Mondială!
Echipa naţională a Spaniei a devenit, duminică seara, la Johannesburg, noua campioană mondială, după ce în urmă cu doi ani reuşise să câştige Campionatul European în Austria şi Elveţia. Primul titlu mondial al selecţionatei iberice a fost adus de reuşita lui Iniesta (117) din prelungirile partidei cu Olanda (1-0).
Miza şi-a pus amprenta asupra celei de-a opta finale de Cupă Mondială dintre două echipe europene şi asta s-a văzut încă din primele minute. Cele două formaţii s-au anihilat reciproc, iar intrările la limita regulamentului au apărut imediat. Spaniolii au avut primele ocazii, dar imprecizia lui Villa şi a lui Ramos au făcut ca tabela de marcaj să rămână neschimbată. În finalul reprizei, olandezii au îndrăznit mai mult şi Robben, scăpat din marcaj, a şutat de la 16 metri lateral drapta, dar Iker Casillas a reuşit să respingă în corner.
Repriza a doua a adus şi fotbalul pe Soccer City. Primii care au ieşit la rampă au fost olandezii şi Sneijder l-a lansat în adâncime pe Robben. Jucătorul lui Bayern Munchen a scăpat singur cu Iker Casillas, a şutat, dar căpitanul spaniolilor a reuşit să respingă cu piciorul. Replica nu s-a lăsat aşteptată şi David Villa a ratat singur cu Stekelenburg, după o greşeală a lui Heitinga. La o lovitură de colţ executată de Xavi, Sergio Ramos a reluat singur cu capul din 6 metri, dar balonul a trecut puţin peste poartă. Olandezii au mai avut şi ei o şansă prin Robben, care a scăpat spre poarta lui Casillas, a fost încurcat de Puyol şi blocat de portarul ibericilor.
Prelungirile au început cu o fază controversată în careul olandezilor. Xavi a încercat să preia un balon venit de la Iniesta, dar a fost blocat de Heitinga. Spaniolii au cerut penalty, dar Howard Webb a acordat doar corner, deşi se impunea o lovitură de pedeapsă. Imediat, Cesc Fabregas a scăpat singur spre poarta olandezilor, dar Stekelenburg l-a blocat cu piciorul. Elevii lui Bert van Marwijk au reacţionat imediat, dar balonul trimis cu capul de Mathijsen a trecut peste poarta ibericilor.
Repriza secundă a prelungirilor părea să nu mai aducă nimic nou, cele două formaţii încercând să păstreze cât mai mult balonul şi să aştepte loviturile de departajare. În minutul 109, Xavi şi Iniesta au reuşit un "un-doi", iar ultimul a fost faultat de Heitinga în poziţie de ultim apărător. Howard Webb i-a arătat al doilea cartonaş galben olandezului şi Spania a început asaltul de final. Asalt concretizat în minutul 117, cu golul marcat de Iniesta, declarat cel mai bun fotbalist al finalei.
Spania a câştigat titlul mondial, la doi ani distanţă după ce devenise şi regina Europei. Ibericii au început cu stângul acest turneul final, au continuat nu foarte convingător, dar au terminat în stil de mare echipă. O echipă care a ştiut să aibă posesie, a ştiut să aibă atitudine şi a ştiut exact când să apese pe acceleraţie. Spania a mai dovedit ceva în Africa de Sud: este o formaţie care ştie să se şi apere.
Olandezii au început meciul cu jucătorii care purtau tricourile de la 1 la 11, lucru care nu se mai întâmplase în finala Cupei Mondiale din 1954. Batavii sunt la a treia finală de Cupă Mondială pierdută în istorie, după cele din 1974 şi 1978.
Olanda: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (Braafheid 105) - Van Bommel, De Jong (Van der Vaart 99) - Robben, Sneijder, Kuyt (Elia 71) - Van Persie. Selecţioner: Bert van Marwijk.
Spania: Casillas - Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (Fabregas 87) - Pedro (Jesus Navas 60), Xavi, Iniesta - Villa (Fernando Torres 106). Selecţioner: Vicente Del Bosque.
Cartonaşe galbene: Van Persie 15, Van Bommel 22, De Jong 28, Van Bronckhorst 54, Heitinga 57, 109, Robben 84, Van der Wiel 111, Mathijsen 117 / Puyol 16, Sergio Ramos 23, Capdevila 67, Iniesta 118.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.